‘Çoklu baro yasası’ olarak bilinen yasa değişikliğinin iptali için CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun reddedilmesine ilişkin gerekçeli karar yayımlandı. 

AYM BAŞKANI DA KARŞI ÇIKTI

Resmi Gazete'de yayımlanan 13 madde hakkındaki ret kararı oyçokluğuyla alınırken, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan 5 binin üzerinde avukatın olduğu illerde ikinci baro kurulmasını düzenleyen maddeye karşı oy kullandı. 

ARSLAN'IN RET GEREKÇESİ

Arslan ret gerekçesinde 2017 yılında yapılan Anayasa değişikliğine atıfta bulunarak, kamu tüzel kişiliklerinin, ancak kanun ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulabileceğini belirtti ve yasa koyucudan bu konuda ‘titiz’ davranmasını istedi.


'IŞIKÇI' BAŞKAN DA RET VERDİ

“Işıklar yanıyor” paylaşımıyla gündeme gelen AYM Üyesi Engin Yıldırım ise muhalefet şerhinde, 2017 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanlığı makamına yetki verilirken “… ancak kanunla veya kanunun açıkça verdiği yetkiye dayanılarak” hükmünün Anayasa’nın 123. Maddesinden çıkarıldığını hatırlatarak, şunları belirtti:

*Anayasa değişikliği öncesinde bir kamu tüzel kişiliğinin ancak kanunla veya kanunun açıkça verdiği yetkiye dayanılarak kurulması mümkündü. Yeni sistemde ise Anayasa’nın 123. Maddesine göre ancak kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kamu tüzel kişiliği kurulabilir. İptal talep edilen kurallar kanun özelliği taşımakla birlikte doğrudan baro kurmamaktadır.  Bu kurallar, baroların nasıl kurulabileceğine, nasıl kamu tüzel kişiliği kazanacaklarına veya kaybedeceklerine dair yöntemle ilgilidir. Bir kamu tüzelkişisi olan baro kurulması için iki bin avukata veya Türkiye Barolar Birliği de dahil olmak üzere başka bir organa yetki verilmesi mümkün değildir.