Yaptıkları eylemlerle aylardır uyarıda bulunan ve hukuk mücadelesi veren Ayvalık Halkı felaketin göz göre göre geldiğini belirtti. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin kamuoyundan halkın doğa ve yaşam hakkı direnişine destek istedi.

Sözcü'den Gökmen Ulu'nun haberine göre; Türkiye'nin tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü ilçesi Ayvalık yeni bir çevre katliamına uğradı. Dün akşam saatlerinde, Doğuş Prina Fabrikası'nın açık alandaki kara su atık havuzunun duvarları yıkıldı, tonlarca tehlikeli madde çevreye yayıldı. Balçıklı sıvı şeklindeki zehirli atık Barbun Çiftliği mevkiinden, İzmir-Çanakkale Karayolu'na kadar yayıldı. Polis ve belediye ekipleri karayolu ve fabrika çevresinde emniyet tedbirleri aldı.

Fabrika bahçesini tamamen kaplayan tonlarca atık Nikita Deresi'ne aktı. Kara su Sarımsaklı Plajı'na doğru ilerledi. Belediye vidanjörleri yayılan atık maddeyi ortadan kaldırmak için çalışma yürütürken, fabrika bahçesine girmeye çalışan kamyonlar atığa saplanarak hareket kabiliyetini yitirdi.

Kepçelerle müdahale etmeye çalışan iş makineleri lastiklerinin yarıya kadar atık maddenin altında kaldığı görüldü. Ayvalık İlçe Jandarma Komutanlığı ve Ayvalık Belediyesi ekipleri bölgede tutanak tuttu. Cezai işlemler başlatıldı. Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ve Ayvalık Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

BU KAÇINCI FELAKET

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin yaptığı açıklamada, “Geçen Mayıs ayında ve iki ay önce de benzer felaket yaşanmıştı. Atık Nikita Deresi'ne akmış, denizi de kirletmişti. Para cezası kesilmişti. Ne yazık ki düzelme olmadı. Bu defa daha büyük boyutta felaketle karşı karşıyayız” dedi.

FABRİKA DÜNYANIN PİSLİĞİNİ BURADA TOPLUYOR

Zeytin, zeytinyağı ve prina fabrikalarının sürdürülebilir kalkınma ilkesi ile çalışması gerektiğini belirten Ergin, “Biz zeytin diyarında yaşıyoruz, Ayvalıklılar olarak zeytin ve prina kokusuna alışığız. Amma velakin bu fabrika artık bir sanayi haline dönüştü. Sadece Ayvalık'ta üretilen zeytinlerin prinasını işlemekle yetinmiyor, Türkiye'nin her yerinin ve hatta Yunanistan'ın Midilli Adası'nın prinalarını bile buraya getirme cüretini gösteriyor. Kapasitenin üzerinde faaliyet halinde” diye konuştu.

TOPRAĞI, BİTKİYİ, DEREYİ, DENİZİ, HAVAYI KİRLETİYOR

Tesisin yarattığı çevre tahribatının atık havuzunun yıkılması ve taşmasıyla sınırlı olmadığını belirten Ergin, “Toprağımızı, deremizi, denizimizi, havamızı mahvediyor. Bacalarından çıkan duman havayı kirletiyor. Dayanılmaz haldeki prina kokusu yurttaşlarımızın soluk almasını güçleştiriyor, hayat kalitesini düşürüyor, sağlığını bozuyor. Vatandaşlarımız penceresini açamaz, balkona çıkamaz hale geldi. Turizmi de olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.

SON 24 SAATTE GELEN KURAKLIK HABERLERİNDEN YALNIZCA BİRKAÇI...

Kızılırmak Deltası’nda kuraklık tehlikesi
 

Türkiye'de azalan yağış miktarı Karadeniz'de de etkisini gösteriyor. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde su seviyesi 1 metre çekildi.

Muğla’da kuraklık uyarısı
 

Her yıl artmaya devam eden kuraklık tehlikesi bu yıl da tüm ülke genelinde etkisini gösterirken Muğla’da da baraj seviyeleri geçen yılın aynı dönemine göre oldukça düştüğü bildirildi.

Prof. Dr. Halim Orta: Kuraklık ciddi anlamda tehlikeli boyutta
 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, Türkiye genelinde yaşanan kuraklıkla ilgili, "Kuraklık ciddi anlamda tehlikeli boyutta" dedi.

Yeterli kar yağmayan Erzurum'da kuraklık endişesi
 

Yurt genelinde hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, son yılların en az kar yağışının gerçekleştiği Erzurum'da da kuraklık endişesi yaşanıyor.

Dünyada kuraklık artıyor
 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Asilhan, Türkiye'nin son 10 yıllık dönemde kuraklığın en şiddetli dönemini geçirdiğini ifade ederek, alınacak kuraklık tedbir ve stratejilerinin gelecek kuşakları da etkileyeceğini belirtti.

Kuraklık çanları çalıyor: Şimdi su israfını önleme zamanı
 

İklim değişikliğinin sancıları tüm dünya gibi ülkemizi de vuruyor. Bu yıl beklenen yağış ne yazık ki yağmadı. Eber Gölü ve Terkos Gölü gibi doğal güzelliklerimiz kuraklığın çevresindeyken barajlardaki su oranları da giderek düşmeye devam ediyor. 

Türkiye'nin kuraklık haritası çıktı!

Türkiye son dönemlerin en kurak mevsimini geçiriyor. Yurdun dört bir yanındaki barajlar doluluk oranlarındaki azalmayla birlikte alarm veriyor. Resmi veriler Türkiye'nin önümüzdeki dönemde "şiddetli kuraklık" riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.