Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin iişleyişinde bir takım önerilerde bulunmuştu.

Bunlardan biri olan seçim barajı konusu gündeme yavaş yavaş girmeye başladı...

BARAJIN DÜŞÜRÜLMESİ DE DÜŞÜNÜLÜYOR

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, 'daraltılmış bölge' formülüyle muhalefetin fazla koltuk kazanma ihtimalinin olması ile mevcut sistemin devam ettirilmesi düşünülürken seçim barajının düşürülmesi de aynı şekilde muhalefetin daha fazla sandık kazanması anlamına geliyor.

'Dar bölge'de mevcut 600 olan milletvekili sayısı, seçim çevrelerine göre ayrılıyor ve oylar coğrafi çevrelere göre değil, nüfusun tamamının bölünmesine göre dağıtılıyor.

Partilerin her bölgede bir aday gösterebildiği 'dar bölge'de her il 5 il çıkaracak şekilde ayrılıyor.

HDP VE CHP FAZLA OY ALIYOR

Fakat bu sistemde de HDP, Doğu ve Güneydoğu'da, CHP ise kıyı bölgelerde çıkaracağı milletvekili sayısında artış yaşanıyor.

MEVCUT SİSTEMDEN YANA TAVIR

Cumhur İttifakı da bu nedenle bölgelerdeki oy oranlarını konsolide etmek amacıyla bu iki sistemin uygulanması yerine mevcut seçim sisteminin uygulanması yönünde tavır alıyor.

2023'TE BARAJ NE OLACAK?

Öte yandan seçim barajının düşürülmesinin de uzun vadede “muhalefet partilerini ön plana çıkaracağı, muhalefetin parlamentoya yine çok sayıda milletvekili gönderebileceği” gerekçesiyle 2023 yılı seçimlerinde “uygulanmasını doğru bulmuyor.” Bu nedenle 2023 yılı seçimlerinde de “yüzde 10’luk seçim barajının varlığını koruyacağı” düşünülürken, “ittifaklara yönelik baraj sistemleri” üzerinde de duruluyor.