MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara'da gazetecilerle buluştuğu iftar programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

TARİHE KAYIT DÜŞEN ÜSLUPLAR

Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TBMM'deki grup toplantısında 12 dakika konuşmasının nasıl yorumlandığının sorulması üzerine şunları söyledi:

Kemal Kılıçdaroğlu Bey benim okul arkadaşımdır. Kılıçdaroğlu siyasi hayata girdiği zaman meşhur Gandi'ye benzer bir üslupla, yumuşak güç diye tabir edilen, başladı. Onu yaparken de hitabeti de güzeldir. Eğer üç cümleyi tekrar tekrar aynı şekilde tekrarlamazsa çok net konuşuyor demektir Bu bakımdan siyasete girdiği dönemlerdeki Kılıçdaroğlu şimdi yok. Özellikle de bahsettiğiniz 12 dakikayı bulan konuşması sırasında çok sert üsluplar kullanmış durumdadır. Bu tarihe kayıt düşen üsluplardır.

'SERTLİK VAR, HAKARET YOK'

Tavsiyem, Türkiye gergindir; Türkiye şiddete karşı muhataptır. Ekonomik yönden önemli sıkıntıları vardır. Uzun yıllar terörle karşı karşıya kalmıştır. Birçok çevrede sıcak savaşlar ve onların çatışmaları bulunuyor. Böyle bir ortam içinde Türkiye'nin istikrara ve yumuşak bir iklime ihtiyacı var.

Böyle bir ortamı germeye de kimsenin hakkı olmasa lazımdır. Sert konuşmak mümkündür ama o sertliğin içerisinde tahrik edici şiddeti körükleyici hakaret içerikli ifadelerden kaçınmak lazımdır. Biz de konuşmalarımızı bazen çok sert üslupla yapıyoruz. Ama bizim konuşmalarımızda sertlik var hakaret yok.

'HELALLEŞMEYİ KAVGALAŞMAYA ÇEVİRMEYİN'

Son konuşma bu altı grubun bir araya gelişi önümüzdeki dönemle ilgili cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sürekli gündemde tutulduğu bir ortamda çok anlamı olmayan bir konuşma olmuştur. Böyle bir sürece girdiği zaman yumuşatıcı bir iklimi vardır. Şimdi helalleşmeyi kavgalaşmaya çevirmenin anlamı yok.

'BİZDE 53 YILLIK KAVGA TECRÜBESİ VAR'

Eğer Ukrayna-Rusya Savaşı, İstanbul barışıyla sonuçlanırsa Türkiye'nin kazancı hepimizin kazancı olur. Ve böyle bir kazanç her siyasi partiye de fayda getirir. Bizim anlayışımıza göre Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir helalleşmenin ötesine gidip kavgalaşmaya heveslenmesi doğru bir şey değildir, bayramlaşmayı ve toplumlar arasında barışmayı tercih etmeli, çıkış yolu bu.

Kavga geçmişte yapılmıştır. Önemli sıkıntılar olmuştur. Mağduriyetler, mahkûmiyetler, şehitler olmuştur. Böyle bir süreçten gelen ve hala kavganın nerede bittiğine dair kanaatleri tam oluşmamış olan insanlar, kalkıp bazı konularda çok dikkatli olması lazım. Halk TV de dikkatli olsun. 6-7 Mayıs olaylarında üç devrimcinin idam edilişini sürekli körükleyerek ortamı kızıştırmanın, geçmişte kavganın tahrik edici ifadeler kullanmanın bir felakete gideceğinin farkına varmalılar. Ve Kemal Kılıçdaroğlu böyle bir kavgada kaybeder. Çünkü kavga tecrübesi yok. Ama bizde 53 yıllık kavga tecrübesi var.

'SEÇİM TAKVİMİ CEBİMDE'

Bahçeli, Cumhur İttifakının, Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi’ne kalıcı istikrar sağlamak olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

Bunların içinde kim varsa onlarla bütünleşmek isteriz. Ama ısrar eden gelmedi, yolumuza devam ederiz. Seçim zamanında olacak, olması lazım. Koalisyonlar döneminde sabah yatıp, akşam ‘seçim’ deyip de Türkiye’yi bir sürü sıkıntıya koyarken, cumhur ittifakının istikrar sağlayıcı kalıcı vasfını, yine seçimleri öne alıp, güçlendirilmiş parlamenter değil de karıştırılmış bir parlamenter sisteme benzetmenin manası yok.

Onun için zamanı geldiğinde. Zamanı çok yakın onun da. Cebimde taşıyorum. Her günü değerlendiriyoruz. Seçimleri zamanında yapacaksan 19 Nisan itibarıyla değerlendirme yapmışız. Bu, 425 gün demektir, 1 yıl 2 ay demektir. Bugün ayın 27’si olduğuna göre bir haftayı düştüğün vakit gittikçe azalıyor. Mahalli idareler seçimleri 31 Mart 2024’te yapılacak. O da 712 gün, 1 yıl 11 ay 12 gündür. MHP bu iki takvime göre hazırlıklarını devam ettiriyor.

'GÖNLÜMDE YATAN ADAY'

Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin, “Benim gönlümde yatan Cumhur İttifakının adayı, AK Parti Genel Başkanıdır. Adayımız o iken filanlarda da şöyle olsun demek gönül kayması olur ki o da sağlıklı olmaz. Biz gönlümüzü bir yere vermişiz” dedi.

'6'DAN EVVEL 5'İ DÜŞÜNÜN'

Bahçeli 6'lı ittifakın geleceğinin sorulması üzerine “6'dan evvel 5'i düşünün. 5 birbirine benziyor mu? Bir araya geldiğinde yumruktan başka bir şey olmuyor. Yumruğun da adını Kemal Kılıçdaroğlu koydu” dedi.

'BABACAN ÇOK ZEKİ HAREKET EDİYOR'

Bahçeli, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın kendi parti amblemleriyle seçime gireceği açıklamasın anımsatılması üzerine ise şunları söyledi:

Dağılma değil çok zeki hareket ediyor. Yeni siyasi partilerle alakalı seçim kanununu dikkate alarak bugünden işaret veriyor. 6 kişi ile bir yere varılamayacaksa o zaman tek başına nasıl seçime girip sonuç alacağını şimdiden düşünüyor ve uyarıyor. Demek ki 5'ine de aynı uyarı gelirse ortada 6 diye bir şey kalmaz.

Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kavala ve Gezi Davası kararıyla ilgili ‘ya istiklal ya hürriyet' açıklamasını yaptığının anımsatılması üzerine şu ifadeleri kullandı:

Kavala'ya bakışta farklılıklar var Türkiye'de. O bakışta yanlış bir bakış. Türkiye'de özellikle 2013 tarihinde 27 Mayıs'tan itibaren gezi olaylarının sosyal ve ekonomik maliyetinin ne olduğu ortada. Yani ağaç keseceğiz diye gidiyorsunuz kurşun atıyorsunuz. Bunun neresinde istibdat diye yazıyor.

'KAVALA TÜRK MİLLETİNİ TEMSİL EDECEK SOYDA DEĞİL'

Bahçeli, Osman Kavala'nın neden muhalefet tarafından sahip çıkıldığı ve Abdullah Gül'ün Türkiye'nin imajıyla ilgili söylemi olduğunun hatırlatılması üzerine “2013 yılında kulanmış olduğu ifadeyi Abdullah Gül, dikeniyle beraber değerlendirirse şimdi ne hale getirdiğimiz ve onu nasıl katkı sağladığını görmesi lazım. Osman Kavala Sorosçudur ve Türk milletini temsil edecek bir zekâda, kabiliyette, soyda değildir” dedi.

'TÜRKİYE FELAKETE GİDER'

Bahçeli, Gezi olaylarında MHP'lilerinde yer aldığına yönelik iddialara ilişkin ise şunları söyledi:

İlk dönemlerde taksim meydanında olmayan yoktu ki. Ağacı kökünden sökmeye MHP'lilerde bir eğilim göremezsin. Ağaç dikmekle yetişirler. Baktılar ki ağaç yerine memleketi yıkıyorlar o zaman dediler ki dur. O günden itibaren ülkücü camia devlete zarar verebilecek bir eylemin içerisinde olmaz. 53 yıl kolay bir dönem değil. Bu dönemi tekrar yaşatmak isteyenler Allah muhafaza yarıda kalmış hesaplaşmayı gündeme getirirlerse Türkiye felakete gider. Bunun altından CHP kalkamaz.

'TENCERE KAPAK VURANLAR'

Bahçeli, Kılıçdaroğlu'nun elektriği kesik diye gittiği evin elektriğinin kesik olmadığı iddialarına ilişkin, “Hangi eve gitmişse o evin ahlakı doğruyu söylemesini gerektirir. Bir sürü kapak tencereyi birbirine çaldılar. Değişen bir şey yok. O kadar tencere kapak vuranlar, tencere kapağın sesini sandığa vermiş olsalardı sosyal demokrasi değişmez iktidar olurdu” dedi.

'ÖZGÜR ÖZEL HUKUKUN H'SİNİ BİLMEZ'

Bahçeli, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in Cumhurbaşkanına yönelik söylediği sözlerinin anımsatılmasın üzerine şöyle dedi:  Özgür Özel kendisi eczadır. İlaçları bilir aspirin ne işi yarar onu bilir ama hukukun h' si yok. Ne ile cezalandıracak. Bu birçok kişiyi tahrik ettiği gibi bir arada oluşu da kuvvetlendirir. Özgür Özel AK Parti'ye mi, Cumhur İttifakı'na mı, hizmet ediyor yoksa Kemal Kılıçdaroğlu'nun kuyusunu mu kazıyor. Buna ben değil CHP'liler cevap vermesi lazım.

'EKONOMİ POLİTİKASI SABIR İŞİDİR'

Biz iktidarın Cumhur İttifakı'nın içinde bulunuyoruz. Onun uygulanacağı ekonomik politikayı gönülden destekliyoruz. Ekonomi politikası sabır işidir. Ekonomi politikalarında 5 önemli nokta vardır, büyüme, istihdam, fiyat istikrarı, gelir dağılımı, ödemeler dengesi. Bu beş sihirli nokta her zaman bir araya gelebilecek bir iktidara sahip olmaz.

Şimdi sütü nasıl artıracaklarını hesap eden yok. Bunun için süt veren hayvanları çoğaltmak lazım. Ama hepimiz şimdi toplanmışız bir bardak sütü nasıl dağıtacağımızı tartışıyoruz. TV'lerde sabahtan akşama kadar süt kavgası. Bir de gıda ürünlerinin siyasete bulaşmamış hali kalmadı. Domates, patates, patlıcan, süt, et. MHP ekonomik büyüme, sosyal gelişme ve milli bütünleşmeyi hedef alan üretken bir ekonomi politikasını gündeme getirmeye çalışıyor. Enflasyonlar gelip geçidir, artar düşer, yükselir vazgeçilir ama değerler ortadan kalktıktan sonra neyle izah edeceksiniz?

'MAHALLENİN UŞAKLARI'

Bahçeli, “Mahallenin uşaklarını MHP'ye davet ediyorum” sözlerinin İYİ Parti'de divandan ayrılan isimler olduğu yönünde çağrışım yarattığının sorulması üzerine “Mahalle kavramı çok önemli bir kavramdır. O sebepten dolayı memleketini seven, vatana sadık kalan kim varsa alayını davet ediyoruz bunlar mahallenin uşakları hangi mahalleden olursa olsun. Buradan bir partiye pay çıkarmak kolay olmaz” dedi.