Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, NTV yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Ticari kredilerde faiz sınırına ilişkin konuşan Nebati, "Merkez Bankası ile ticari kredi faiz oranlarında makas açılmış durumda. Yüzde 23'e kadar faiz oranlarını kullanan finansal sektör karşılık ayırmasına gerek yok. Yüzde 23'ü aşarsa yüzde 20'lik bir zorunlu karşılık var. Yüzde 29'u aşarsan yüzde 90'lık yeni bir menkul kıymet koyacaksın. Bankalar pazartesi itibarıyla menkul kıymetlere olan ilgilerini artırdılar. İki ve 10 yıllık tahvil faizlerinde tarihi düşüş trendini yakalamış olduk. Menkul kıymetlere olan ihtiyaçla hazinenin borçlanma oranı düşmüş oluyor. Büyük ihtimalle kredi faizlerinin Merkez Bankası faiz oranlarına yakınsayacağı konusunda beklentimiz var" dedi.

"BİREYSEL KREDİLERDE SIKINTI OLMAZ"

Nebati, "Bireysel kredilerle ilgili kullanımda sıkıntı olacağına ihtimal vermiyoruz. Amacımız yatırımların artırılması yönünde kredi vermek, öbür tarafta da bireysel tüketicilerin her türlü desteğini sağlama için geri adım söz konusu olmayacak" ifadelerini kullandı.

"İLK ÇEYREĞİN ÜZERİNDE BÜYÜME BEKLİYORUZ"

Ekonomide büyümeye ilişkin konuşan Nebati, "İlk çeyrekte 7,3'lük büyüme oldu, ikinci çeyrekte bunun da üzerinde büyüme bekliyoruz" dedi.

"ENFLASYONDA DÜŞÜŞ ARALIKTA BAŞLAYACAK"

Enflasyon beklentisine ilişkin de açıklamalarda bulunan Nebati, "İlk 7 ayda enflasyonun altında kur artışı var. Enflasyondaki artış hızı düştü. Aralık ayından itibaren baz etkisiyle başlayacak olan aşağı sert yönde gidecek enflasyonla ilgili düşüş trendi 2023'te devam edecek. Enflasyonla mücadele aynı kararlılıkla sürecek" diye konuştu.