Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin 1 Haziran'da Mısır'a gideceği ifade edildi.

Yapılacak olan bu ziyaret 2013’te gerçekleşen darbe sonrası ilişkilerin durma noktasına geldiği Mısır’a, yıllar sonra bakan düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olacak.

Nebati’nin, Şarm El-Şeyh şehrinde gerçekleşecek toplantı marjında Mısır Maliye Bakanı ile de görüşmesi planlanıyor.

NE OLMUŞTU? 

2011 yılında Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan ve "Arap Baharı" olarak adlandırılan süreç sonrasında Müslüman Kardeşler yönetiminin başa geçmesiyle ısınan Ankara-Kahire ilişkileri, Cumhurbaşkanı Mursi’nin 2013 yılında Sisi'nin darbesiyle devrilmesi sonrasında bozulmuştu.

Mısır ile uzun yıllardır süren anlaşmazlıkların ortadan kaldırılması için ilk adım Eylül ayında atılmıştı. Dışişleri Bakan Yardımcıları başkanlığındaki heyetler arasında yapılan görüşme sonrası, "normalleşme için ilave adımların atılması" mesajı verilmişti.
Mısır tarafından görüşmelere ilişkin olumlu açıklamalar kamuoyunda geniş yer buldu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Taraflar, ele alınan konularda ilerleme sağlanmasına ve ilişkilerin normalleştirilmesini teminen ilave adımlar atılmasına ilişkin arzularını teyit etmiş, istişarelerin sürdürülmesinde mutabık kalmışlardır" ifadeleri kullanılmıştı.

Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü, Bloomberg'e verdiği mülakatta, "İki ülke arasındaki normal ilişkilerin yeniden tesis edilmesi için çözüm ve gerekli bir formül bulmaya istekliyiz." ifadelerini kullanmıştı.