Megakent İstanbul’un dört bir yanında, kamu arazileri üzerine milyonlarca liralık konut projeleri inşa ediliyor. Bu talan projelerinin son örneklerinde biri de Beşiktaş’ta bulunan ve geçen yıl satılan kamu arazisi oldu.

Beşiktaş Abbasağa'da bulunan TBMM Milli Saraylar'a ait 173 lojmanın bulunduğu 17 bin 665 metrekarelik arazi, TOKİ tarafından “arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı” yöntemi ile ihaleye çıkarılmıştı. TOKİ ile AKP Milletvekili Vahit Kiler’in sahibi olduğu Kiler GYO’nun anlaştığı açıklanmıştı.

Ardından da AK Partili Kiler’in şirketi Biskon Yapı ile birlikte “Referans Beşiktaş” adını verdiği projeyi inşa etmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na çevresel etki değerlendirme (ÇED) başvurusunda bulundu. Bakanlık, 22 Ağustos tarihinde projeye ilişkin “ÇED gerekli değildir” kararı vererek onay verdiğini duyurdu.

ÇED raporunda, şirket projenin inşaat maliyetinin 464 milyon TL olduğunu açıkladı. Referans Beşiktaş Projesi kapsamında 17 bin 665 metrekarelik arsa üzerine 293 adet konut inşa edileceği belirtildi.
Projenin denize uzaklığı ise sadece 800 metre olduğu, proje kapsamında 4 ila 7 kat arasında toplam 10 blok inşa edileceği belirtildi. Ayrıca bu konut projesinde 200 metrekarelik açık havuz ve 364 metrekarelik süs havuzu da bulunuyor.

‘İSTANBUL’UN KALBİ’

Şirketin internet sitesinde de konut projesinin inşa edileceği alana dair şu ifadelere yer veriliyor: “Bahse konu alan İstanbul’un kalbi olarak kabul edilebilecek olan Beşiktaş Çarşı’ya sadece 500 metre mesafede olup alanın toplam büyüklüğü 17 bin 665 metrekaredir. Bölgede bu büyüklükte başka bir arsanın olmaması proje için çok büyük bir avantaj teşkil etmektedir.”

AK PARTİ DÖNEMİNDE İŞLERİ BÜYÜDÜ

AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler de AKP döneminde işlerini büyüttü. Kiler Ailesi, inşaattan tekstile, enerjiden sanayiye kadar pek çok alanda faaliyet yürütüyor. Vahit Kiler, halen Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak şirkette görev yapıyor. Avrupa'nın en yüksek rezidans binası İstanbul Sapphire de Kiler Holding tarafından yapıldı.