“Devletin güvenliği  bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama” gerekçesiyle yargılanan Oda TV  Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız 'Yasak bilgileri temin etmek ve açıklamak' suçundan 3 yıl 7 ay 10 gün, Tele-1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel de 'Yasak bilgileri temin etmek" suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Gazetecilerin, yattıkları süreler dikkate alınarak, cezaevine girmelerine gerek olmadığı belirlendi. 

Basın Konseyi yaptığı açıklamda verilen karara tepki gösterdi.

Konsey'den yapılan açıklama şöyle;

*Kararı değerlendiren Müyesser Yıldız'ın dediği gibi, yaşananların  ‘intikam davası’ olduğu bir daha anlaşıldı. Suç olarak gösterilen haber ve tapelerin, kamuya açık olarak hala engellenmediği dikkate alınınca, ortada gizli bir bilgi ve belge olmadığı görülüyor. Ne var ki ‘cezalar’ peşinen uygulandı! 

*Bir daha hatırlatmak istiyoruz ki, özgür medyanın ve halkın haber alma hakkının cezalandırılması ve sadece gazetecilik yapanlara zorlama biçimde ‘casus’ kılıfı giydirilmek istenmesi, olsa olsa hukukun sopa olarak araçsallaştırılmasıdır.

*Uydurulmuş suçların peşinden koşulurken, yeni hukuki arayışların ve insan hakları eylem planlarının, hayallerden öteye taşınamayacağı da açıktır.