Basın özgürlüğü grubu Sınır Tanımayan Gazeteciler'e (Reporters Without Borders) göre, Çin'deki gazetecilere yapılan zulüm, salgının ilk günlerinde ortaya çıkan gazetecileri durdurarak küresel corona virüs salgınına katkıda bulunmuş olabilir.

‘ÖZGÜR OLSAYDI SALGIN ENGELLENEBİLİRDİ’

Çin, örgütün yıllık Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 177. sırada yer alırken, örgüt totaliter rejimlerde gazetecilere yönelik zulmün batı demokrasilerindeki vatandaşları etkilediği uyarısında bulunuyor.

Organizasyonun uluslararası kampanyalar direktörü Rebecca Vincent, "Birleşik Krallık'ta oturup burada çoğunlukla sorun olmadığını düşünebiliriz ama aslında dünyanın diğer tarafında olanlar bizi etkileyebilir. Çin'de basın daha özgür olsaydı, küresel bir salgının önlenebileceğini tartıştık ve hala tartışıyoruz" dedi.

MALEZYA 119 SIRA GERİLEDİ

Türkiye, bu yıl 153 Sırada olduğu endekste geçen yıla oranla bir basamak yükseldi. 

Basın özgürlüğü endeksinde en üst sırada yer alan ülke tekrar Norveç olurken, Avustralya 25 sırada ve ABD 44 sırada yer aldı. Endekste bir önceki yıla göre en büyük düşüş 18 sıra gerileyerek 119 sıraya gerileyen Malezya'da oldu ve bu Asya'daki basın özgürlüklerine daha geniş çaplı
kısıtlamaları yansıttı.

Endeks, Sınır Tanımayan Gazeteciler’in bölgesel muhabirlerinin yaptığı bir ankete dayanıyor ve gazetecilere yönelik saldırıların düzeyi, medyanın bağımsızlığı ve devlet kurumlarının şeffaflığı gibi konuları hesaba katıyor.

(Guardian, Çeviri: polemikhaber)