Bilindiği üzere dün sabah saatlerinde Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesine özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmuş, akabinde Ukrayna'nın başkenti Kiev de dahil olmak üzere askeri operasyonlar ve füze saldırıları düzenlemişti.

İşte geceden bu yana yaşananlar...

16.37:Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı:Kiev tamamen kontrol altında. Çatışmalar Kiev etrafında olan Gostomelde devam ediyor

16.02: Financial Times, AB'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un mal varlıklarını dondurmaya hazırlandığını bildirdi.

16.00: Ukrayna askeri araçları, başkent Kiev'i savunmak üzere şehre giriş yaptı.

15.53:Putin, Ukrayna ile görüşmek üzere Minsk'e bir heyet göndermeye hazır olduğunu açıkladı.

15.47:ATR Channel Muhabiri Gülsüm Khalilova'nın iidasına göre 50 çocuğun oldu bir yetimhaneye füze saldırısı düzenlendi

15.43: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yeniden sirenler çalıyor.

15:38: TASS haber ajansı: Rus Ordusu Kiev'in yakınındaki havaalanını kontrol altına aldı. Ayrıca Kiev'in batısıyla da bağlantı kesildi.

15.36: TASS haber ajansı: Rus askeri Kiyev'in yerleşim alanlarını saldırmayacak.

15.32:Rus askeri Kiyev'in yerleşim alanlarına saldırmayacak - Rusya Savunma Bakanlığı

15.29:Rusya Savunma Bakanlığı, Gostomel havaalanının ele geçirilmesi sırasında Ukrayna Özel Kuvvetleri'nden en az 200 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.
15.22: Kiev Belediye Başkanı şehrin savunma aşamasına girdiğini söyledi. 

15.07: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Ukrayna'yla üst düzey görüşmelere istekli olduğunu" söyledi.Çin televizyonu CCTV, Putin'in Çin devlet başkanı Şi Cinping ile bugün yaptığı görüşmede "Üst düzey görüşmelere istekliyiz" dediğini duyurdu.

14.39: Suriye Devlet Başkanı Esad, Ukrayna konusunda Putin'i desteklediğini söyledi.

14.36:Zelenskiy: Ukrayna, insanları için savaşmaya devam ediyor...

14.30:Zelenskiy'den son dakika açıklaması: "Rusya Federasyonu Başkanı'na bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum. Ukrayna'nın her yerinde çatışmalar sürüyor. İnsanların ölümünü durdurmak için müzakere masasına oturalım." 

14.15:Reuters'ın haberine göre; Ukrayna'nın başkenti Kiev'de çatışma sırasında vurulan ve Ukrayna üniforması giyen bir Rus askerinin cesedi aracın içinde görültülendi.

13.25:Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov açıklama yaptı:
"Biz her zaman diplomasiyi savunduk.Ukraynada doğru koşullar altında seçim yapılması gerekiyor. Biz Kiev'i ve batılı meslektaşlarımızı ikna etmeye ve doğruyu göstermeye çalıştık.Zelenskiy seçildiğinden bu yana sabotajını sürdürüyor. Batı bizi dinlemedi ve tutarsız davrandı. Ukrayna Rusyanın ve Rus vatandaşlarının anadil hakkını elinden alıyordu. Başka bir opsiyonumuz yoktu. Diplomasi bu krizi çözemedi. Ukrayna'da Neo-Nazi yükseliyordu ve biz buna dur demek zorundaydık. Bağımsız ve çok kültürlü bir Ukrayna istiyoruz."

"Rusya suçlandı. Rusya bu olayların sorumlusu tutuldu.Ancak bu koca bir yalan. Ukrayna'da Rus halkı ve gelenekleri yok edilmeye çalışıldı. Yerimizde kim olsa aynısnı yapardı. Ukrayna ordusu bütün silahlarını bıraktığında diplomasi yeniden çözüm olabilir."

"Ukrayna halkını destekleyeceğiz. Neo-nazilerin yükselmesini engelleyeceğiz. Ukrayna Batının kuklası konumunda. Şuan Kievde olan biri olarak şunu tekrarlamak istiyorum. Putin in açıklamalarını dikkate alın. Ukraynalılara zarar verilmeyecek. Halka ve sivillere ateş açılmayacak.Ayrıca Zelenski'nin görüşme talebini not ettik. Şu an için bir şey söyleyemiyoruz""

13.18: Kharkiv belediye başkanı, yurttaşlara metro ve bodrumlar sığınmalarını söyledi.

12.53: Ukrayna Savunma Bakanlığı, "Bugün Ukrayna’nın her şeye ihtiyacı var. Orduya katılım için gerekli tüm prosedürler kolaylaştırıldı. Sadece kimlik numaranızı ve pasaportunuzu getirin. Yaş sınırlaması da yok” dedi. 

12.38: Rus zırhlısı, Ukrayna'nın başkenti Kiev/Obolon'da seyir halindeki sivil aracı ezdi.

12.09: Reuters'ın haberine göre; Ukrayna'nın başkenti Kiev'de hükümet binasına yakın bölgede ateş sesleri duyuldu.

12.07: Ukrayna nükleer ajansı tarafından yapılan açıklamada, Rusya kontroloündeki Çernobil nükleer santralinin bulunduğu bölgeden radyasyon seviyelerinin arttığı kaydedildi. Öte yandan cumhurbaşkanlığı danışmanları, Zelenskiy'in hâlâ başkent Kiev'de olduğunu söyledi.

11.50: İngiltere Başbakanı Johnson, parlamentoda Rusya'ya yaptırımları duyurduğu konuşmasında, 2'nci Dünya Savaşı sırasında Nazilerle işbirliği yapan Ukrayna Milliyetçileri Örgütü (OUN) ve İsyan Ordusu'nun (UPA) meşhur sloganı 'Slava Ukrayni' (Yaşasın Ukrayna) sloganını attı.

11.37:Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy  ilk somut desteğin Finlandiya'dan geldiğini resmen açıkladı. 'Finlandiya'ya 50 milyon dolarlık yardım için minnettarım' diyen Zelenskiy, savaş karşıtı koalisyon vurgusunu yineledi.

11.07: Rusya Savunma Bakanlığı: Çernobil santralinde kontrol sağladık

10.30: Fransa, Putin'in "Ukrayna'yı uluslar haritasından çıkarmak istediğini" söyledi.

10.30: Myanmar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını desteklediğini söyledi. 

10.26: Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus askerlerinin Ukrayna ordusuna ait bazı araçları ele geçirdiğini ve Kiev’e doğru hareket ettiğini bildirdi.

09.58: GSM şirketleri, Ukrayna'da yaşayan Türklere ücretsiz kullanım hakkı sundu.

09.56:Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, NATO üyesi olan Doğu Avrupa ülkelerinden savunma desteği istedi. 

Zelenski, "Rusya ile müzakere masasına oturmamız gerekiyor" dedi.

09.27: Avrupa Birliği, Belarus yaptırımlarını 1 yıl daha uzattı

09.25:Ukrayna İçişleri Bakanlığı 'Bugün çok zor bir gün olacak. Düşman İvankov ve Çernigov taraflarından geçip Kyive girmeye çalışacak.' açıklamasında bulundu. 

09.24:Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy sosyal medyadan açıklama yaptı:
Özgürlüğümüzü, toprağımızı savunuyoruz. Etkili uluslararası yardıma ihtiyacımız var. Bunu @AndrzejDuda ile tartıştık. Savunma yardımı, yaptırımlar ve saldırgana baskı yapılması için Bükreş Dokuzuna başvurdu. Birlikte Rusya'yı müzakere masasına koymalıyız. Savaş karşıtı koalisyona ihtiyacımız var.

09.12: Ukrayna ordusu, Donetsk'teki Gorlovka'yı bombalamaya başladı.

8.25: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, Rusya'nın saat 4'te füze saldırılarına yeniden başladığını, ancak birliklerinin çoğunun ilerlemesinin durdurulduğunu söyledi. Öte yandan Zelenski, Rusya'ya uygulanan yaptırımların yeterli olmadığını ifade etti.

08.16: Reuters'ın haberine göre; Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentinde sirenler çalıyor

06.38: Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko, başkent Kiev'de Rusya'nın askeri operasyonunda bazı konutlara roket düşmesi sonucu hasar aldığını belirtirken, 3 sivilin yaralandığını açıkladı

06.30: Ukrayna, Kiev'e saldıran bir Rus hava taşıtının vurulduğunu duyurdu. Uçağın düşerken binaya çarptığı belirtildi.

04.20: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama sesleri duyuldu

01.50: Zelenskiy, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun ülkenin neredeyse tamamını korumayı başardığını bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy: Yalnız bırakıldık
01.19: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Rus güçlerine karşı Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü kaybettiklerini duyurdu.

00.57: Rusya Soruşturma Komitesi, Ukrayna'dan Rusya topraklarına en az 14 havan mermisinin geldiğinin tespit edildiğini duyurdu.

Sputnik'in aktardığına göre komitenin açıklamasında, "Şu anda Rostov Bölgesi'ne en az 14 havan mermisi düştüğü tespit edildi. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Rostov Bölgesi Sınır İdaresi tarafından kullanılan bir tesis tahrip edildi. Bu bulgulara ilişkin soruşturma başlatıldı" dendi.

00.55: Rusya’nın Ukrayna’da saldırıları devam ederken, ülkenin batısında Polonya sınırında yer alan Lviv kentinde, Rusya’nın muhtemel saldırılarına karşı tüm kentte ışıkların söndürülmesi emri verildi.

00.31: Lviv Gümrük Başkanı Daniil Menshikov, 18-60 yaş arası erkeklerin Ukrayna'dan ayrılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı. Menshikov yaptığı açıklamada, ülkede ilan edilen sıkıyönetim kurallarını hatırlatarak, “Sıkıyönetim nedeniyle 18-60 yaş arası erkeklerin ülkemiz dışına çıkmasına izin verilmeyecektir. Lütfen panik yapmayın ve izinsiz sınırları geçmeyin” dedi.

00.19: Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Ukrayna ordusunun Batı'dan alınan modern silahları kullandığını söyledi. Sputnik'in aktardığına göre, açıklama yapan Reznikov, "Partnerlerimizden aldığımız modern silahları aktif şekilde kullanıyoruz, yarın onlar (silahlar) daha fazla olacak" dedi. Ukrayna Savunma Bakanlığı ve Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında eli silah tutan tüm Ukrayna vatandaşlarına silah dağıtılacağını duyurmuştu.

00.10: Hindistan Başbakanı Narenda Modi ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "ABD ve NATO'lu müttefiklerinin Ukrayna topraklarını Rusya için kabul edilemez bir şekilde askeri olarak suistimal etmesi nedeniyle özel askeri harekat başlatma kararı alındı" dedi.

00.08: Gün içinde Rus askerleri tarafından ele geçirilen ve Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın bir noktada bulunan Gostomel Antonov Askeri Havaalanı’nın Ukrayna ordusu tarafından Rus askerlerinden geri alındığı açıklandı.

00.03: ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya’nın şu ana kadar Ukrayna’ya 160’tan fazla füze fırlattığını ve kuzeyden ülkeye giren Rus güçlerinin Kiev’e daha da yaklaştığını açıkladı.

00.01: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı devam ediyor. Başkent Kiev'in yanı sıra bir çok kentte art arda patlamalar yaşandı. Rus ayrılıkçılarla Ukrayna güçlerinin Harkov’daki çatışmaları telefon kamerasına yansıdı.

24 ŞUBAT 2022 PERŞEMBE

Dün Neler Yaşanmıştı? 

Rusya Devlet Başkanı Putin, sabah saat 6 sularında Ukrayna'nın doğusunda bulunan Donbass bölgesine askeri operasyon başlattığını duyurdu. Sabah saat 6.10 ve 6.15'te Donbass'ın Karamatovsk kentinde ve başkent Kiev'de büyük patlama sesleri duyuldu.

ZELENSKİY 'SIKIYÖNETİM' İLAN EDİLECEĞİNİ DUYURDU

Art arda gelen patlamalar neticesinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ülke genelinde sıkıyönetim uygulanacağını açıkladı.

RUS UÇAKLARI DÜŞÜRÜLDÜ İDDİASI

Saatler sabah 9'u gösterdiğinde Ukrayna haber ajansları 5 Rus uçağı ve 1 helikopterin düşürüldüğünü duyurdu. Rus ajanslar başta bu iddiaları yalanlasa da gelen görüntüler Ukrayna kaynaklarını doğrular nitelikteydi.

İLK AÇIKLAMA BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN GELDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada 'Lütfen, insanlık adına askerlerinizi geri çekin. Lütfen, derhal askerlerinizi Ukrayna'dan geri çekin. Bunu insanlıık adına yapın. Yeni bir savaşa, bir insanlık krizine sebep olmayın.' çağrısında bulundu. (09.40)

UKRAYNA İLK ŞEHİTLERİNİ VERDİ

Saatle 10.14'ü gösterdiğinde Ukrayna kaynaklarından ilk şehit haberi geldi. Rus bombardımanı sonrasında 8 askerin yaşmını yitirdiği, 9 kişinin de yaralandığı belirtildi.

'ULUSLARARASI HUKUKUN EN NET İHLALİ'

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrel açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
Bu uluslararası hukukun en büyük ihlalidir.Temel insan haklarının gaspıdır. AB buna en kuvvetli şekilde karşılık verecektir.Uluslararası kamuoyu bu işin ciddiyetinin farkında olmalı ve birlik içerisinde Rusya'ya vazgeçin çağrısı yapmalı.Yoksa Rus tarafı eşi benzeri görülmemiş bir yaptırımla karşı karşıya kalacak. Bu ölüm kalım meselesi.Birlik içerisinde olacağız. Bu durumdan hiçbir siyasi kazanç elde edilmesine müsaade etmeyeceğiz.Buradaki güvenlik krizine çözüm bulmak için çok yoğun diplomatik çabalar sarf ettik.Ancak Putin hiçbir diplomatik çabaya olumlu yaklaşmadı ve bugün savaşı Putin başlattı. AB tam anlamıyla Ukrayna ve Ukrayna halkının yanındadır.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Yves Jean Ghislaine Michel de eşzamanlı olarak açıklamalarda bulundu: 

'PUTIN RUSYA IMPARATORLUĞU DÖNEMİNE GİTMEYE ÇALIŞIYOR'

İngiltere,Amerika,Kanada,Avustralya ve Japonya  ile işbirliği içerisinde olacağız. Amacımız savaşı tasarlamalarının önüne geçmek.Putin burada Rusya İmparatorluğu dönemine gitmeye çalışıyor.Bugün Rusya'ya durdurma çağrısı yapıyorum.Askerlerinizi çekin.Güvenlik mimarisini yıkmalarınıza izin vermeyeceğiz.Hukukun üstünlüğünü, gücün üsütünlüğü ile takas etmesine izin vermeyeceğiz.Toplumlar güven üzerine kuruludur. AB Ukrayna'nın ve Ukrayna halkının yanında duruyor. Ukrayna'yı desteklemeye devam edecğiz. Ukrayna başarılı olacak.

ELİ SİLAH TUTAN HERKES ORDUYA ÇAĞRILDI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy yeniden açıklama yapmak üzere söz aldı:
"Ukrayna özgürlüğünden asla taviz vermeyecektir. Yaşama hakkı bizim en büyük değerimizdir.Rusya ülkemize saldırdı. Bunu uyanık bir şekilde yaptılar.2. dünya savaşında 'Nazi Almanyası'nın yaptığı gibi yaptılar. Rusya kötülük yolunda ilerliyor.Rusya halkı bir karar vermek mecburiyetinde.Rusyada henüz onurunu kaybetmemiş herkesin elinde bir fırsat var.Çıkın ve protesto edin.
Ukrayna her yerden saldırıya uğruyor.Şu anda savuna için halka silah dağıtıyoruz.Eli silah tutan her vatandaşa silah dağıtılıyor.Her vatandaşımız bu direnişe destek verecek.Eski askerlere ve gazilere çağrı yapıyoruz.Dün sabahtan bu yana yaralı askerlerimiz var.Bu zor şartlarda tüm şirketler çok önemli rol oynuyor."

FİZİKİ SAVAŞA GİRMEYECEĞİZ

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yaptığı açıklamada "AB ve NATO müttefikleri şuan Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uygulayacak. Şuan Rusya'yla fiziki bir savaşa girmeyeceğiz ancak Rusya tarihte görülmemiş bir bedel ödeyecek." açıklamasında bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLK KEZ KONUŞTU

14.48:Uluslararası hukuka aykırı gördüğümüz bu adım; bölgenin barış,huzur ve istikrarına vurulmuş ağır bir darbedir.

'ASKERİ DESTEK SAĞLANMAYACAK'

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg 'Ukrayna'ya askeri destek sağlama planımız yok' dedi.