Bedelli askerlikte bir grup 21 günlük eğitim süresini tamamlayıp dönmesine rağmen, tartışmalar bitmiyor. Bedelli askerlikte 21 günlük eğitimin kaldırılmasını isteyenler taleplerini #21GunuReisKaldırır etiketiyle Türkiye gündemine taşıdı. #21GunuReisKaldırır etiketi kısa sürede Türkiye gündeminde birinci sıraya yerleşti.

Bedelli askerlik yapacak kişilerin 21 gün eğitim görmesi zorunlu kılınmıştı. Bedelli askerliğe başvuranlardan ilk aşamada 3 celp dönemi ile askere alımlar yapıldı. 4. Celp döneminin açıklanması bekleniyor. 21 günlük eğitime giden askerlerin birçoğu buluşı hastalıklardan şikayetçi, hasta olup döndüklerini sosyal medyadan paylaşıyorlar. Önümüzün kış olması ile de hastalıkların artmasından korkuluyor.

2011 YILINDA KALDIRILMIŞTI

Bedelli askerlikte 21 günlük temel eğitimin kaldırılmasını 2011 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Özel’in istediği ortaya çıkmıştı. Özel’in, kışlalarda yığılma ve diğer askerlerin “moral bozukluğu”nun önüne geçilmesi için bu talepte bulunduğu ifade edilmişti.

Bedelli askerlik celp dönemleri 2018 yılı son dakika açıklamaları araştırılıyor. Bedelli askerlik 4. Celp dönemi ne zaman açıklanacak? E devlet giriş ekranı yoğun ilgi görüyor. Binlerce kişi tarafından talep gören bedelli askerlik için artık sona gelindi. Vatandaşların mağdur olmaması için askerlik şubelerinde hafta sonu mesaiye devam etti. Ayrıca Ziraat Bankası, bedelli askerlik ödemelerini hafta sonu da almaya devam etti. Bedelli askerliğe başvuran kişi sayısı bugün itibariyle 730 bin 775 olurken, para ödemesi yapan kişi sayısı ise 630 bin 266'ya ulaştı. Bedelli askerlik 4. celp dönemi 3 Kasım'da Bedelli askerlik başvurularının sona ermesinin ardından belli olacak. Yapılan güncel açıklamaları haberimiz içerisinden takip edebilirsiniz. Dönemlerin belirlenmesinin ardından detaylar, Milli Savunma Bakanlığı Askeralma sekmesi ve E-Devlet üzerinden görüntülenebilecek. Celp dönemleri ilan edilen yükümlülerin yoklamalarını celp dönemleri için belirlenen ve e-Devlet'te kişisel olarak belirtilen yoklama tarihine kadar tamamlaması gerekecek. Gerekli işlemlerini süresi içerisinde tamamlamayan yükümlüler bedelli askerlik kapsamı dışına çıkartılacak. Milli Savunma Bakanlığınca belirlenen celp dönemleri Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ve ulusal yayın yapan radyo ve televizyon kanalları ile “www.asal.msb.gov.tr” adresinden duyurulacak.
Bedelli askerlik celp dönemleri son dakika 2018 yılı açıklaması merak ediliyor. Bedelli askerlik 4. Celp dönemleri yerleri ne zaman açıklanacak? Bedelli askerlik yapmak isteyen vatandaşlar yapılan açıklamaları yakından takip ediyorlar. 3 Ağustos tarihinde başlayan süreç 3 Kasım itibari ile sona erdi. Vatandaşların mağdur olmaması için askerlik şubelerinde hafta sonu mesaiye devam etti. Ayrıca Ziraat Bankası, bedelli askerlik ödemelerini hafta sonu da almaya devam etti. Bedelli askerliğe başvuran kişi sayısı bugün itibariyle 730 bin 775 olurken, para ödemesi yapan kişi sayısı ise 630 bin 266'ya ulaştı. İlk üç celp döneminde silah altına alınan adayların sevk tarihleri ve birlikleri E-devlet üzerinden adayların bilgisine sunulmuştu. İlk celp döneminde silah altına alınan adaylar askerlik görevini tamamladı. Bedelli askerlik 4. celp dönemi 3 Kasım'da Bedelli askerlik başvurularının sona ermesinin ardından belli olacak. Yapılan güncel açıklamaları haberimiz içerisinden takip edebilirsiniz. Dönemlerin belirlenmesinin ardından detaylar, Milli Savunma Bakanlığı Askeralma sekmesi ve E-Devlet üzerinden görüntülenebilecek. Celp dönemleri ilan edilen yükümlülerin yoklamalarını celp dönemleri için belirlenen ve e-Devlet'te kişisel olarak belirtilen yoklama tarihine kadar tamamlaması gerekecek. Gerekli işlemlerini süresi içerisinde tamamlamayan yükümlüler bedelli askerlik kapsamı dışına çıkartılacak. Milli Savunma Bakanlığınca belirlenen celp dönemleri Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ve ulusal yayın yapan radyo ve televizyon kanalları ile “www.asal.msb.gov.tr” adresinden duyurulacak. Yapılacak duyuru Askerlik Kanunu'nun 25 ve 45'inci maddeleri gereği yükümlülere tebliğ mahiyetinde olacak.

BEDELLİ ASKERLİK CELP DÖNEMLERİ AÇIKLANDI MI?

Bedelli askerlik 4. celp dönemi 3 Kasım'da Bedelli askerlik başvurularının sona ermesinin ardından belli olacak. Yapılan güncel açıklamaları haberimiz içerisinden takip edebilirsiniz.

Dönemlerin belirlenmesinin ardından detaylar, Milli Savunma Bakanlığı Askeralma sekmesi ve E-Devlet üzerinden görüntülenebilecek.

Bedelli askerlik yeni celp dönemleri için gözler Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğüne çevrildi. 4 Kasım'da sona eren Bedelli askerlik başvurusunun ardından yeni celp dönemleri ne zaman belli olacak sorusu işlemlerini tamamlayan adaylar tarafından araştırılmaya başlandı. Henüz net bir açıklama olmasa da Milli Savunma Bakanlığı tarafından yeni celp dönemlerinin kısa süre içerisinde açıklanması bekleniyor.

CELP KONTROLLERİ NASIL YAPILIR?

Celp dönemleri ilan edilen yükümlülerin yoklamalarını celp dönemleri için belirlenen ve e-Devlet'te kişisel olarak belirtilen yoklama tarihine kadar tamamlaması gerekecek. Gerekli işlemlerini süresi içerisinde tamamlamayan yükümlüler bedelli askerlik kapsamı dışına çıkartılacak.

Milli Savunma Bakanlığınca belirlenen celp dönemleri Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ve ulusal yayın yapan radyo ve televizyon kanalları ile “www.asal.msb.gov.tr” adresinden duyurulacak. Yapılacak duyuru Askerlik Kanunu'nun 25 ve 45'inci maddeleri gereği yükümlülere tebliğ mahiyetinde olacak.

ARA CELP DÖNEMLERİ GELECEK Mİ?

Başvurulardan sonra Bakanlık tarafından bedelli askerlik yapacaklara yönelik celp planlamalarının düzene sokulacağı ve başvuru sayılarına göre celp dönemlerinin oluşturulacağı ifade ediliyor.

Diğer yandan ara celp dönemleri kapsamında ise; Amasya, Erzincan, İzmir, Konya, Manisa, Sivas ve Tokat'taki kışlalarda bedelli askerlik yapacakların silah altına alınması öngörülmekte..

Söz konusu detaylara göre; 3 aylık başvuru süresi içinde işlemlerini gerçekleştireceği ve başvuruların, askerlik şubeleri ya da e-Devlet'ten yapılacağı ayrıca yurt dışında yaşayanlar da konsolosluklara müracaat edeceği belirtilmiş durumda.

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURU SÜRESİ UZATILACAK MI?

Bedelli askerlik başvuruları için artık çok az bir zaman dilimi kaldı. 3 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıkarılan yasa Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girmişti. Bedelli askerlik başvuruları için kalan son günlerde askerlik şubelerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle Hulusi Akar tarafından 24 saat hizmet verileceği duyurulan askerlik şubeleri vatandaşların işlemlerini aralıksız sürdürüyor. Hulusi Akar yaptığı açıklamasında Bakan Hulusi Akar, "Şu ana kadar 672 bin 306 gencimiz internet üzerinden, elektronik postayla müracaatlarını gerçekleştirdi. Dekontlarını askerlik şubelerine teslim edenlerin sayısı bugün itibariyle 377 bin 410. Herkesin en uygun zamanda askerlik yapmasını sağlayan bir sistemi umuyorum yakın bir gelecekte yürürlüğe sokmaya çalışacağız. Askerlik şubelerimiz gerekli yerlerde 24 saat görev yapacak. 3 Kasım'dan önce bütün müracaatların bitmesini sağlayacağız." dedi. 

BEDELLİ ASKERLİK YAPAN İŞTEN ÇIKARILIR MI?

Bedelli askerlik için işyerinden ayrılacak işçiye ücretsiz izin veriliyor. Ancak işçinin kıdem tazminatı hak ettiği yönündeki düzenleme de halen varlığını koruyor. Yani işveren bunu istifa sayıp, kıdem tazminatı vermeden çıkaramaz.

Soru: Dört yıldır özel bir şirkette çalışıyorum, noter kanalıyla askerlik sebebiyle ayrıldığımı belirtip, sevk belgemle gönderdim. İşveren ise kıdem tazminatına hakkın yok dedikten sonra beni ‘03’ koduyla istifa olarak işten çıkarmış. Hem tazminat alamıyorum, hem de askerlikten sonra işsizlik maaşım da yandı. Ne yapmalıyım? (Asım Emlek)

İŞSİZLİK MAAŞI ALINABİLİR

Cevap: Bedelli askerlik için işçilere işveren tarafından ücretsiz izin verilmesi yönünde düzenleme yapılmış durumda. Ancak askerlik nedeniyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatı hak ettiği yönündeki düzenleme de halen 1475 sayılı İş Kanunu’nda varlığını koruyor. Yapmanız gereken, yaptığınız bildirimin askerlik nedeniyle işten ayrılma olduğu, istifa niteliği taşımadığı ve bu nedenle kıdem tazminatınızın ödenmesi gerektiği iddiasıyla önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamamanız halinde dava açmanız gerekecektir. Haklı bulunmanız halinde çıkış kodunuz değiştirilecek ve bedelli askerlikten sonra hak etmişseniz işsizlik maaşı alabileceksiniz.

BEDELLİ ASKERLİK YERLERİ

Bedelliler için 21 günlük eğitimin verilmesi düşünülen birlikler şöyle:

58'inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı – Burdur

5'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Sivas

1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Manisa

3'üncü Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Antalya

48'inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı – Tokat

15'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Amasya

59'uncu Topçu Eğitim Tugay Komutanlığı – Erzincan

3'üncü Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı-Ezine-Çanakkale

1'inci Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı-Aydın

116'ncı Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Çanakkale

9'uncu Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Bilecik

Jandarma Muhabere Eğitim Tabur Komutanlığı-Seferihisar-İzmir

10'uncu Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Bornova-İzmir

15'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Amasya

CELP DÖNEMİ NEDİR?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Askerlik çağına gelmiş, erkek çocuklarının nüfusa bağlı oldukları il ya da ilçedeki askerlik şubeleri tarafından askere alınacakları dönemi ya da zamanı gösteren çizelgelere "Celp dönemi" denir.