ABD’de, Başkan Donald Trump’ın Twitter hesabı ile ilgili geçen aylarda yaşanan sürecin bir benzeri Zonguldak’ta yaşandı. İstanbul Barosu’na üye Avukat Dursun Küçük, geçen 13 Nisan akşamı Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’ın, Twitter hesabından paylaştığı bir mesaja yorum yaptı. Zonguldak Belediye Başkanı Alan, Twitter hesabından, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifa kararının kabul edilmemesi üzerine “REİS noktayı koydu. Durmak yok yola devam. Emrindeyiz Sayın Bakanım” şeklinde bir mesaj attı. Av. Küçük ise bu mesaja “Sayın Alan, sevginizi gösterme adına bu şekilde paylaşım yapmış olduğunuz anlaşılmakta ise de merkez yönetimi temsil eden bakanın yerel yönetim üzerinde ast/üst ilişkisi olmaması sebepli ve olası bir hukuki inceleme soruşturma izni verecek kişi olması sebepli, paylaşım hatalıdır” diye yazdı. Bu paylaşım sonrası Av. Küçük’ün, hem Başkan Alan’ı hem de Zonguldak Belediyesi’nin kurumsal hesabını takip etmesi engellendi.

BAŞKA MECRALARDA TAKİP ETSİN

Küçük, avukatları aracılığı ile konuyu bir diziyi kuruma taşıdı. Zonguldak Belediyesi, CİMER ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu’na yapılan başvurularda, söz konusu engellemenin keyfi olduğu, Küçük’ün ifade özgürlüğü engellendiği gibi haber alma hakkının da engellendiği kaydedildi. Belediye adına verilen yanıtlarda, Küçük’ün haber alma hakkının engellenmediği, belediye faaliyetlerinin başka mecralardan da takip edilebileceği kaydedildi. CİMER’e yapılan başvuru üzerine belediyenin hesabından yapılan engel kalktı; ancak başkanın kişisel hesabındaki engel devam etti.

İKİ ÜYEDEN KARŞI OY YAZISI

Kamu Görevlileri Etik Kurulu da geçen temmuz ayında konu ile ilgili kararını verdi. 9 üyeli Kurul kararında, Zonguldak Belediyesi’nin hesabından engelin kalktığı bu nedenle Başkan Ömer Selim Alan hakkında karar verilmesine yer olmadığına dair oy çokluğu ile karar verildi. Karara, Üye Selçuk Hondu ile Prof. Dr. M. Fatih Uşan muhalefet şerhi koydu.

HABER ALMA HAKKI İHLAL EDİLDİ

Prof. Uşan, Başkan Alan hakkında “Etik ihlal kararı verilmesi gerekir” dediği karşı oy yazısında özetle şunları kaydetti: “Kişisel açılan bir hesaptan kamuyu ilgilendiren bir paylaşımın yapılması durumunda artık, bu kişisel hesabı da kamusal bir hesap olarak değerlendirmek gerekir. İlgili sosyal medya hesabının kullanıcısı kamuya mal olmuş bir kişidir. Kamuya mal olmuş kişilerin daha fazla esnek olmaları ve eleştiriye tahammülleri de bir gerekliliktir. Yaptığı eleştiri sonrası başkan tarafından erişim engeli konan kişinin ifade özgürlüğü, haber alma ve verme, düşünce ve kanaatleri yayma hakları ihlal edilmiştir.” 

ABD MAHKEMESİ TRUMP’I HAKSIZ BULMUŞTU

ABD Başkanı Donald Trump da kendisini eleştiren bazı kişileri Twitter hesabından engellemişti. Konu yargıya taşınmış Amerikan Yüksek Mahkemesi, Trump’ın, kendisini eleştiren kişilere takip yasağı getirmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetmişti. Kararda, “Devlet memurları, politik görüşleri nedeni ile hiç kimseyi engelleyemezler” denilmişti.