ABD hazinesi, kongre 28,4 trilyon dolarlık mevcut borç limitini yükseltmedikçe faturalarını 18 Ekim'e kadar ödeyemeyeceğini söyledi. Başarısızlık, modern tarihteki ilk ABD temerrüdünü tetikleyerek ABD ve dünya ekonomilerine zarar verebilir.

'TEHDİT EDİYORLAR'

Acı bir partizanlık çağında, mesele Washington'un işlevsizliğinin testi haline geldi. Senatodaki Cumhuriyetçiler, Demokratların tek başına hareket etmek için bütçe uzlaşması olarak bilinen bir manevrayı kullanabileceğini savunarak sınırı yükseltmek için iki kez eylemi engellediler.

Televizyonda yayınlanan bir konuşmada Biden, borcun bir kısmının Donald Trump tarafından üstlenildiğini belirterek, “Borcu temerrüde düşmek, ekonomimizi uçurumdan aşağıya çeken kendi kendine açılan bir yaraya yol açsa bile, artırmayacaklar” dedi. 

Biden, "Cumhuriyetçiler işlerini yapmayı reddetmekle kalmıyorlar, bizi işimizi yapmaktan alıkoymak için güçlerini kullanmakla tehdit ediyorlar. Açıkçası, bunun ikiyüzlü, tehlikeli ve utanç verici olduğunu düşünüyorum. Engellemeleri ve sorumsuzlukları kesinlikle sınır tanımıyor, özellikle de bu salgından kurtulmaya çalışırken" diye ekledi. 

© Fotoğraf / ABD Başkanı Joe Biden

6 MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR

Biden ayrıca, “Bir meteor ekonomimize çarpmak üzere. Demokratlar onu durdurmak için her şeyi yapmaya hazırlar. Cumhuriyetçiler işimizi yapmamıza izin vermeliler. Ülkeyi kurtarmaya yardım etmek istemiyor musun? Onu yok etmemek için yoldan çekil" dedi. 

Bir finansal analiz firması olan Moody's, harekete geçmemenin ekonomik aktivitede yaklaşık yüzde 4'lük bir düşüşe, yaklaşık 6 milyon iş kaybına, yüzde 9'a yakın bir işsizlik oranına ve hisse senedi satışlarının silinmesine neden olabileceği konusunda uyardı. 

Guardian