Pazar günü dünya, başkent Kiev'in 20 kilometre dışındaki bir otoyolda bir erkek ve üç kadının cesetlerinin bir battaniyenin altına yığıldığı bir fotoğrafla dehşete düştü. Fotoğrafı çeken isim, kadınların çıplak olduğunu ve vücutlarının kısmen yandığını söyledi.

Üzücü görüntü, Kremlin'in 24 Şubat'ta komşusunu işgal etmeye başlamasından bu yana Rus kontrolü altındaki bölgelerde sivillere karşı yargısız infaz, tecavüz ve işkencenin kullanıldığına dair kanıtlara bir yenisini ekliyor.

Birçokları için özellikle anlaşılması zor olan, cinsel şiddetin boyutudur. Rus birlikleri, başkent Kiev’in çevresindeki kasaba ve banliyölerden çekilirken, kadınlar ve kızlar polise, medyaya ve insan hakları örgütlerine Rus askerlerinin elinde maruz kaldıkları vahşeti anlatmak için öne çıktılar. Toplu tecavüzler, silah zoruyla yapılan saldırılar, çocukların gözü önünde tecavüzler, müfettişlerin topladığı ürkütücü ifadeler arasında yer alıyor.

La Strada Ukrayna'nın başkanı Kateryna Cherepakha, “Yardım isteyen kadın ve kızlardan acil yardım hattımıza birkaç çağrı aldık, ancak çoğu durumda onlara fiziksel olarak yardım etmek imkansızdı. Kaçakçılık, aile içi şiddet ve cinsel saldırı mağdurlarını destekleyen bir yardım kuruluşu olan çatışmalar nedeniyle onlara ulaşamadık" dedi.

Cherepakha, “Tecavüz, barış zamanlarında bile yeterince bildirilmeyen bir suç ve toplum gözünde kritik bir konudur. Öğreneceklerimizin buzdağının görünen kısmı olacağından endişeleniyorum” diye ekledi.

DERİN YARALAR AÇABİLİR

Tecavüz ve cinsel saldırı, savaş suçları ve uluslararası insancıl hukukun ihlali olarak kabul edilir ve hem Ukrayna başsavcısı hem de Uluslararası Ceza Mahkemesi, bildirilen cinsel şiddet vakaları hakkında soruşturma açacaklarını söyledi. Ukrayna halkı ve uluslararası toplum, tecavüzün askeri bir taktik olarak kullanılmasının yol açacağı travmanın, Ukrayna toplumunda yıllarca derin acılara yol açmasından korkuyor. (Guardian)