İstanbul Boğazı’ndan fotoğraflar paylaşan Tekinay, paylaşımına “Geldikleri gibi gittikleri günün, İstanbul’un kurtuluşunun 99’uncu yıldönümü kutlu olsun” notunu düştü. 

Aslı Tekinay, paylaşımına ayrıca Levent Yüksel’in ‘İstanbul’ adlı şarkısını da ekledi. 

Şarkı sözleri ise şu şekilde:

ATATÜRK’ÜN SÖZÜYLE KUTLADI 

Aslı Tekinay’ın mesajında paylaştığı “Geldikleri gibi gittikleri gün” sözü ise İstanbul’da işgal kuvvetlerini gördükten sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı ifadeler.

Düşman askerlerin toplarını Dolmabahçe Sarayı'na yöneltmesi durumunda Mustafa Kemal Atatürk'ün yaveri Salih Bozok gözyaşları içerisinde boğaza demirlenmiş İngiliz zırhlı gemilerini gösterir. Atatürk'te bunun üzerine “Geldikleri gibi giderler!” sözünü söylemiştir. 

İSTANBUL’UN KURTULUŞU 

24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra, 23 Ağustos 1923'ten itibaren içlerinde İngiliz birliklerinin de olduğu İtilaf kuvvetleri İstanbul'dan ayrılmaya başladı. Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti.

6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü. Her yılın 6 Ekim'i böylece İstanbul'un kurtuluş günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı