Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk olarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda, Paris İklim Anlaşması'nı TBMM'nin onayına sunmayı planladıklarını duyurmuştu. Erdoğan'ın, anlaşmanın onayı ve gerekli hazırlıkların yapılabilmesi için TBMM'ye gönderdiği öğrenildi.

Sözleşme, 6 yıl öncesinde imzalanmış ama yürürlüğe girmemişti.

191 ülkenin taraf olduğu Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ni (BMİDÇS) Türkiye'nin'de bulunduğu 6 ülke yürürlüğe koymadı.

TBMM'DE onaylanmasının ardından Paris İklim Sözleşmesi resmi olarak yürürlüğe girecek.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI AMACI NEDİR?

Paris Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında, iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında 2015 yılında imzalanan, 2016 yılında yürürlüğe giren bir anlaşmadır.

Paris anlaşması, sera gazı emisyonlarının tavan yaptığına ve yüzyılın ikinci yarsında iklim sorununun çözülmesi gerektiğini dikkat çekerek, mümkün olan en kısa sürede uygulanması gereken küresel bir eylem planı ortaya koyuyor.

Mart 2021 itibarıyla, BMİDÇS’nin 191 üyesi anlaşmaya taraftır. Anlaşmayı onaylamayan altı BMİDÇS üye devlet vardır: Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye. Bu altı ülke içinde en büyük emisyon kaynağı ilk 20 içinde yer alan İran ve Türkiye’dir. Amerika Birleşik Devletleri 2020’de anlaşmadan çekildi, ancak 2021’de yeniden katıldı.