Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu'nda konuştu.

Yunanistan-Türkiye arasındaki gerginliğe ilişkin de ifadeler kullanan Erdoğan, ''Yunanistan’dan gerginlik ve tahrik siyasetini bir kenara bırakarak, işbirliği ve dayanışma çağrılarımıza kulak vermesini bekliyoruz'' diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu karanlık tabloyu aydınlatabilmenin tek yolu uluslararası işbirliğini arttırmaktır. Ukrayna tahılını Karadeniz üzerinden dünyaya ulaşmasını temin ettik. İstanbul Mutabakatı ikinci ayını doldururken sevkiyatın artmasını memnuniyetle izliyoruz.

İstanbul Mutabakatı hayati önem arz eden meselelerde sonuç verdiğini kanıtlamıştır. Son günlerde yeniden alevlenen savaşın Ukrayna'nın bağımsızlığı talebiyle sonlanması için çabalarımızı sürdüreceğiz. Her iki tarafa da krizden onurlu çıkış imkanı verecek, uygulunabilir bir diplomatik süreci yaratmamız gerekiyor.

'DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR'

BM'yi kapsayıcı vasfına yakışan daha adil bir dünya için çözümler üretebilen, ortak iradenin vücuda getirildiği bir teşkilat olarak yeniden yapılandırmamız şarttır. Güvenlik Konseyi'nin daha işleyişe kavuşması refah arayışında önemli bir dönüm noktası teşkil edecektir.Dünya beşten büyüktür ve daha adil bir dünya büyüktür gerçeğinin altını çizmeye devam edeceğiz. Tüm üye ülkelerden destek beklediğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Türkiye'nin dış politikadaki vizyonu barış odaklı olmuştur. Tüm dünyada var gücümüzle çalışıyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden PKK'ya karşı Türkiye'nin kayıtsız kalması beklenemez. Bir an önce teröristleri desteklemekten vazgeçin. Teröre karşı yapmamız gerekenleri yapmaya devam edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. 


© foto/ REUTERS

MÜLTECİ AÇIKLAMASI

Yaklaşık 1 milyon Suriyelinin topraklarına dönmesini sağlayacak 250 bin konutun inşasına başladık. Mülteci krizi, kendisi için daha iyi bir gelecek arayanların botlarını batırmakla çözülemez. Biz Aylan bebeklerin cesetleri kıyılara vurmasın diye çırpınırken, Yunanistan hukuksuz, pervasız geri itmeleriyle Ege'yi mülteci mezarlığına çevirmektedir.

İSRAİL İLE İLİŞKİNLER VE IRAK

Türkiye olarak İsrail ile ilişkilerimizi birleştirmeyi sürdürmekte kararlıyız.Irak'taki istikrarsız ortamı istismar eden terör örgütlerinin ülkemizi hedef alan eylemlerine asla müsaade etmiyoruz. Bu kürsüden daha öncede vurguladığım gibi; terörizmle mücadeleyi terör örgütleri arasında ayrımı reddeden bir işbirliği ile kazanabiliriz. Tüm terör örgütleriyle mücadelesini yıllardır devam eden Türkiye'nin müttefik ve dostlarından samimi işbirliği dayanışma beklemek en tabii hakkımızdır.

YUNANİSTAN AÇIKLAMASI

Yunanistan’dan gerginlik ve tahrik siyasetini bir kenara bırakarak, iş birliği ve dayanışma çağrılarımıza kulak vermesini bekliyoruz. Kıbrıs meselesinde de adil bir sonuca ulaşılabilmesi için de KKTC ile yapıcı çaba sarf ettik. Uluslararası toplumu KKTC'yi resmen tanımaya davet ediyoruz.''