Davetle ilgili haberi Middle East Eye duyurdu.

Haberde; "İsrail güçlerinin 2018'de Gazze'de 60 Filistinliyi öldürmesinin ardından ülkeler arasındaki ilişkilerin kesilmesinden bu yana ilk olan davet, ilk olarak İsrail medya kuruluşu olan Kaan tarafından Çarşamba gecesi bildirildi." denildi.

Haberde şu ifadelere yer verildi;

*Steinitz, etkinliğe katılmaya karar verirse, bu, bir İsrailli yetkilinin yıllar sonra Türkiye'ye yaptığı bu tür ilk üst düzey ziyaret olacak.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sponsor olduğu Antalya Diplomasi Forumu, her yıl siyaset, akademi ve iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirerek “diyalog platformu” işlevi görmeye çalıştığını söylediği iki günlük uluslararası bir konferanstır. Bu yılın teması ise
"Yenilikçi Diplomasi: Yeni bir çağ, yeni yaklaşımlar" olarak belirlendi.

*İsmini vermeden Middle East Eye’a konuşan Türk yetkili, Steinitz'in konferansta enerji, özellikle gaz gibi alanları ve bölgesel konuları kapsayan bazı oturumlara konuşmacı olarak katılabileceğini söyledi.

*Türkiye ve İsrail, istihbarat teşkilatları aracılığıyla gerileyen ilişkilerini onarmak için görüşmeler yürütüyor. 

*İsrail, doğrudan ve medya aracılığıyla, Ankara'dan İsrail'in terörist olarak gördüğü bazı Hamas liderlerini Türkiye'den sınır dışı etmesini talep etti. 

*Türkiye, görüşmeler sırasında büyükelçi değişimi ve ilişkileri normal diplomatik kanallar içinde eski haline getirmeyi teklif etti, ancak tekrarlanan İsrail seçimleri ve orada istikrarlı bir hükümetin bulunmayışı şimdiye kadar herhangi bir ilerlemeyi engelledi.

POLİTİKA DEĞİŞTİRME ŞARTI

*Türkiye’nin Steinitz’i davet etme kararı, geçen ay İsrail’in Doğu Akdeniz’deki doğal gaz konusunda Türkiye ile işbirliği yapmaya istekli olduğunu ifade ettiği sözler göz önüne alındığında o kadar da şaşırtıcı değil. 

*Ayrıca, Türkiye'nin, Kıbrıs ve Yunanistan ile birlikte İsrail'in İsrail ve Kıbrıs gazını Avrupa'ya getirmenin yollarını araştırdığı bir toplantı olan Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na gelecekte katılacağını umduğunu da söyledi. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bu hafta başında televizyonda yaptığı konuşmada, Ankara'nın liderlerinin Filistin'e yönelik politikalarını değiştirmesi halinde İsrail
ile ilişkilerini yeniden değerlendirmeye hazır olduğunu söyledi.

HARİTA SKANDALIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ

İsrail Enerji Bakanlığı’ndaki bir odada yer alan Ege Denizi haritasında, Bozcaada ve Gökçeada'nın, Yunanistan'a aitmiş gibi gösterildiği ortaya çıkmıştı.

Skandal fotoğraf, ABD'nin İsrail Büyükelçisi Shrier'in geçtiğimiz Mart ayında Twitter hesabından yaptığı İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz’le görüşmesine ait paylaşımla ortaya çıkmıştı.

(Çeviri: polemikhaber)