BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş, KRT TV’de Çiğdem Akdemir’in sunduğu Yakından Bakınca programına dün konuk oldu. Programda gündemi değerlendiren Baş, Türkiye’nin ekonomik olarak battığını öne sürdü.

Baş, "Bu batışın sebebi tamamen yönetim tarzımızdan kaynaklanıyor. Bir kere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları işsizlik konusunda çalışma kabiliyeti olanlar ve olmayanlar diye ikiye ayrılıyor. Böylece ülkenin hemen hemen yüzde 40'ını işsiz olduğu halde işsiz saymıyorlar. Dolayısıyla kalan yüzde 60 üzerinden bir değerlendirme yapılıyor. İşsizlik rakamı yüzde 12 mi çıkıyor, bu da hesaplananlara göre 5 milyon insan mı yapıyor... Esasında 25 milyon insan işsiz" diye konuştu.

Baş'ın açıklamaları şöyle:

'ASGARİ ÜCRETİN 10 BİN LİRA OLMAMASI MÜMKÜN DEĞİL'

'Asgari ücretin 10 bin lira olmaması mümkün değil. Bizim ülkemizin kaynakları var, ciddi bir altyapısı da var. Vatandaşımız 3 bin liraya geçinmeye çalışırken, bu 3 bin liranın 2 bin lirasını kiraya öderken, birileri ayda milyonlarca parayı iç ediyor. Bunları biliyoruz. 5 tane, 6 tane maaş alan bazı bürokratlar olduğunu biliyoruz, duyuyoruz. Sadece bu değil elbette. Ülkenin maden kaynakları, ülkenin kendi gelir oluşturabileceği koşullar var. Devlet vatandaşının asgari geçim koşullarını sağlamak zorunda. 2021 yılı şartlarında devlet vatandaşını ev sahibi yapmak zorunda, devlet vatandaşını araba sahibi yapmak zorunda.

'ABD KRİZDEN ÇIKIŞINI HAYDAR BAŞ'IN YAZDIĞI MİLLİ EKONOMİ MODELİ KİTABINA BORÇLU'

Bir kere devletin devlet olmasından kaynaklı bir para basma kudreti var. Mesela sayın Cumhurbaşkanı, 'Biz pandemi döneminde 661 milyar lira vatandaşa yardımda bulunduk' dedi. Evet bu para verildi. Bu para size gelmedi, bana da gelmedi ama bu para belli yerlere gitti ve bu para basılarak gitti. Bunu da Milli Ekonomi Modeli'nden hareketle yaptılar. Bakın 2008 yılında ABD’de Mortgage krizi dediğimiz Lehman Brothers bankasının batışı ile başlayan kriz... ABD bu krizden para basarak çıktı. Bunu 2005 yılında Prof. Dr. Haydar Baş'ın yazdığı Milli Ekonomi Modeli kitabına borçlu.

'ATATÜRK'TEN SONRA GEÇEN 90 YILDA BİR TANE ARABA ÜRETİLEMEDİ'

Devletin geliri vatandaşın tamamına dağıtılabilmelidir. Dağıtmak zorundayız ve bu devlet bunu yapabilecek kabiliyettedir. Ben ÖTV'yi kaldıracağım dedim. Sanki ben bunu siyasi bir rantın peşinde koşmak için söyledim. Asla böyle bir şey yok. ÖTV'yi kaldırmak piyasayı rahatlatmaktır. Bu ülke kuruluşundan 10-15 yıl sonra uçak üreten bir ülkeydi. Atatürk'ten sonra geçen 90 yılda bir tane araba üretilemedi. Bu Atatürk vizyonu taşımak ve Atatürk'ün ışık tuttuğu yolda yürümekle olur. Bize lazım olan bu. Biz Atatürk'ün ışık tuttuğu yolda yürürsek başkaca hiçbir sorunla karşılaşmayız.”