Türkiye'nin yedinci büyük gölü konumundaki Burdur Gölü, kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Yaz mevsiminin de etkisiyle sularının büyük bölümü kuruyan gölde, ortaya çıkan alg tabakası endişelere neden oldu.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, gölün korunması için uyarıda bulundu.

'BURDUR GÖLÜ S.O.S. VERİYOR'

DHA'nın haberine göre, gölün su seviyesi son yıllarda hızla çekildi ve kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.  Yağışların azlığı, kaçak sondajlar ve buharlaşma suyun çekilmesine neden olan faktörler arasında. Ayrıca gölün yüzeyi geçtiğimiz haftalarda yeşil alg tabakasıyla kaplandı, tabakanın rengi zamanla koyulaştı.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, bu durumun nedenlerini şu şekilde sıraladı: "Bunun en önemli nedenlerinden ilki, gölün su sıcaklığının artmış olmasıdır ki en son ölçümlerime göre yüzey suyu sıcaklığı 26 derece civarındadır. İkincisi ise rüzgarların durması nedeniyle son 3-4 gündür gölün çok sakin olması. Dalgaların ve rüzgarların kesilmesiyle bu organizmaların derinliklerdeki karışımı bitiyor."

Gölün yaralı ve yardıma ihtiyacı olduğunu belirten Dr. Gülle, "Siyanobakteri veya mavi-yeşil alg patlaması aslında bize Burdur Gölü'nün S.O.S verdiğini gösteriyor. Bu yaralı hali daha uzun devam ederse tedavisi, yani eski haline gelmesi daha zor olacaktır" dedi.