Çevre örgütleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve yurttaşların mücadelesi sonucu Çevre Bakanlığı’nın Türkiye karasularına alınmayacağı kararı vermesine rağmen yola devam eden asbestli gemi Nae Sao Paulo’ya, Brezilya’dan “geri dön” çağrısı geldi.

Brezilya Çevre Bakanlığı’na bağlı IBAMA Enstitüsü, bünyesinde tonlarca asbest ve zehirli kimyasal atık taşıdığı, tehlikeli atık envanterinin (IHM) usule uygun hazırlanmadığı gerekçesiyle tartışmalara neden olan Nae Sao Paulo gemisi için verilen ihracat iznini iptal etti. IBAMA tarafından 30 Ağustos’ta, Brezilyalı ihracatçı şirket Oceans Prime Denizcilik Acentesi’ne gönderilen belgenin, Türk makamların gemiye verdiği koşullu onayın iptali üzerine hazırlandığı belirtiliyor.

VOA Türkçe’nin ulaştığı belgede, hızını düşürmesine rağmen Aliağa’ya yolculuğunu hala sürdüren geminin, masrafları ihracatçı şirket tarafından karşılanarak Brezilya’ya geri götürmesi kararı iletiliyor. Belgede Türk resmi makamlarının iptal gerekçilerinden bağımsız olarak, Brezilya makamları tarafından Nae Sao Paulo’ya verilen iznin askıya alındığı ve ihracatçı şirkete, geri dönüş masraflarını da üstlenerek gemiyi Brezilya’ya götürmesi tebliğ ediliyor.

Geminin Basel Sözleşmesi’nin 9’uncu maddesine göre yasa dışı kaçakçılık ve çevre suçu işleme riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Oceans Prime’ın gemiyi Brezilya’ya geri götürmemesi ya da yetkililere dönüş planlamasına dair bilgi vermemesi durumunda, şirket ruhsatının iptal edileceği ve para cezası verileceği belirtiliyor.

‘TÜM BUNLAR ÖNLENEBİLİRDİ, ÖNLEM ALINMAZSA BU KEZ DE BREZİLYA İÇİN TEHDİT OLUŞTURACAK’

Konuya ilişkin konuşan Brezilya Asbeste Maruz Kalanlar Derneği (ABREA) kurucusu Fernanda Giannasi, “Hurdaya ayrılan uçak gemisinin ihalesinin yapılacağının duyurusunun yapıldığı andan itibaren süreçte şeffaflık ve yasallık olsaydı, tüm bunlar önlenebilirdi” diyor.

IBAMA’nın daha en başından, Brezilya’nın imzaladığı uluslararası sözleşmelere uygun olarak geminin çıkmasına izin vermemesi gerektiğini kaydeden Giannasi “Gemide henüz tam miktarı tespit edilemeyen zehirli maddelerin kontrol altına alınmaları için yeterli ve acil önlemler alınmadığı takdirde, (bu kez de Brezilya’da) çevre ve çalışanların sağlığı için bir tehdit oluşturacağı kesin” dedi.