Ekonomi yazarı Şeref Oğuz, Dünya gazetesindeki köşesinde kaleme aldığı "Faiz tek haneye iner de enflasyon 5 yıl direnir" başlıklı yazısında seçim sürecine dikkat çekerek "Asgari ücrete yüzde 80 ve üzeri oranda zam gelmesi sürpriz olmaz. Zira hükümetin önünde bir sandık var ve ücretlerdeki erozyonun toplumda yarattığı olumsuzluklar ortada" ifadelerine yer verdi.

Asgari ücrete yapılacak zammın tüm sosyal alanlarda geçerli olacağını ifade eden Oğuz, "Bu ölçüt, sadece asgari ücret için değil, tabanfiyat, katsayı, kamu işçileri toplu sözleşme zammı, emekli maaşları, öğrenci kredileri ve benzeri tüm sosyal alanlarda geçerli olabilecek. Hal böyle iken üretim yaya kalacak fakat para yağmuru sebebiyle enflasyon vites büyütecek. Kısaca asgari ücretten girecek ve enflasyondan çıkacağız seçim ekonomisinde. Sonuç mu; elbette seçimin ardından zam fırtınası" dedi.

'ENFLASYON İNER ANCAK HAYAT PAHALI KALIR'

Yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Hiç arzu etmediğimiz seviyelere çıkan enflasyon meselesini de inşallah önümüzdeki şubat ayından itibaren önce makul düzeylere indireceğiz sonra da olması gerektiği gibi tek haneli rakamlara düşüreceğiz" açıklamasını hatırlatan Oğuz, "Enflasyonda önümüzdeki yıl dramatik düşüşler yaşanır mı? Enflasyon ne zaman tek haneye iner?" sorularını sorarak şu yanıtı verdi:

"Seçim ekonomisinin yaşandığı bir ortamda, asgari ücret zammı gündemde iken bunun yaşanması zor. Kaldı ki ücret-fiyat helezonu bir kez harekete geçince etiketler, talep enflasyonu yüzünden çıldıracaktır. Asgari ücrete gelen zamlardan sonra fiyat ayarlamalarını hatırlayın; kiradan sebzeye dek.

Enflasyon indirilir de hayat pahalılığı; 5 yıldan önce tek haneye inmez. Enflasyon indirilir; baz etkisi ile enflasyon iner, sepet değiştirerek enflasyon iner. Ancak hayat uzun yıllar pahalı kalır. Bir de yapısal reformlarla enflasyon iner. Beklenen ve istenen budur. Zira böylesi iniş refah demektir. Hayat pahalılığının düşmesi demektir"