Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda Dışişleri Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde konuştu. 

Çavuşoğlu, "Bugün Türkiye olmadan Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Kafkaslar, Afganistan ve Irak gibi dosyalarda adım atılamıyorsa bu aktif dış politikanın sonucudur. Doğu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerimizden, bize yaptırım gelecek diye veya AB eleştirecek diye vazgeçmemiz söz konusu olamaz. Biz önce her zaman masadan ve diyalogdan yana olduk. Bundan sonra da böyle olmaya devam edeceğiz. Çıkarlarımız neredeyse oraya gittik. Ülkemizin, milletimizin çıkarlarını korumak için çalıştık ancak sahada da her zaman barışı ve adaleti sağladık" dedi. Çavuşoğlu, İsrail'e büyükelçi atanmasına ilişkin, "İsrail'e büyükelçi atamadık. Atasaydık haberiniz olurdu" açıklamasını yaptı.

"AKP'YE MUHALİF OLURKEN, TÜRKİYE'YE MUHALİF OLMAYIN"

Çavuşoğlu, "Bölgesel barışın temellerini hep birlikte atıyoruz. Hangi ülke ile sorun yaşıyorsak mutlaka ve mutlaka AKP haksız, Cumhur ittifakı haksız, Türkiye haksız. Bize muhalif olurken lütfen Türkiye ve milli çıkarlarımıza da muhalif olmayalım. Bazıları NATO'dan çıkmamızı dahi istiyor. Bu örgütün en önemli üyelerinden biri biziz. Biz neden NATO'dan çıkalım? Bundan rahatsız olan varsa, o çıksın" dedi. 

"TÜRKİYE, BAĞIMSIZ SİYASET ÜRETİYOR"

Türkiye'nin arabuluculuk konusunda dünyada bir marka olduğunu ve yabancı diplomatların bu konuda Türkiye'de eğitim aldığını söyleyen Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Türkiye dünya çapında bağımsız siyaset yürüten bir ülkedir. Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde dünya çapında güç merkezi haline gelmiştir. Türkiye birçok ülkede hakkı, adaleti koruyor, ezilmiş halkların çıkarlarını savunuyor. Bugün Erdoğan Türkiye'si dünya için bir örnektir. Bağımsızlık, mertlik, cesaret örneğidir. Ve gelişmişlik örneğidir."