Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerek Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gerekse AB liderleriyle de video konferanslar gerçekleştirdiğini anımsatan Çavuşoğlu, von der Leyen ve Michel’in de Erdoğan’ın davetinin arkasından 6 Nisan’da Türkiye’ye geldiğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, “Hem baş başa hem de heyetlerle görüşmelerde her iki taraf da açık bir halde düşüncelerini, beklentilerini ifade ettiler. Verimli ve yararlı bir görüşme oldu” diye konuştu.

Türkiye’nin AB’den somut beklentilerinin en üst düzeyde Erdoğan tarafınca dile getirildiğini belirten Çavuşoğlu, “Artık somut adımların atılması icap ettiğini de vurguladık” dedi.

Ziyaret esnasında basına yansıyan protokol mevzusuna ilişkin ise Türkiye’nin son aşama haksız ithamlarla karşılaştığını belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin köklü bir devlet bulunduğunu, her düzeyde çoğunlukla ziyaret düzenlediğini ve konuk ağırladığını söylemiş oldu.

Çavuşoğlu, “"Türkiye köklü bir devlettir, ilk defa misafir ağırlamıyor. Türkiye'de yapılan görüşmelerde uyguladığı protokol uluslararası protokol kuralları ve Türk misafirliği çerçevesinde olur. Türkiye'ye yönelik haksız ithamlar var. Her ziyarette ziyaret öncesi protokolcüler bir araya gelir düzenleme konusunda görüşmeler yaparlar. Protokolde AB tarafının burada talepleri karşılanmıştır. AB tarafının telkinleri konusunda böyle bir oturma düzeni ayarlanmıştır. Nokta" ifadesini kullandı.