Çavuşoğlu, “Rusya’nın uçuş sınırlamasını kaldırması isabetli. Tesislerimiz salgına karşı hazır. Lavrov da gördü. Küçük sorunlarımızı birlikte çözme arzumuz var” dedi.

Çavuşoğlu, Kanal İstanbul konusundaki soruya da yanıt vererek, “Kanal İstanbul'un inşa edilmesiyle Montrö anlaşmasında bir değişiklik olmayacak. Kanal İstanbul'u inşa ederek, Boğaz'daki trafiği hafifleteceğiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye-Rusya ilişkileriyle ilgili konuşan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"İkili ilişkilerimizde ciddi bir sorun görmüyoruz. Var olan küçük sorunları da birlikte çözme azmimiz var. Bölgesel konularda da bugün görüş alışverişinde bulunduk, Suriye'yi ele aldık, Karabağ yine bugün bölgesel konularımızdan bir tanesiydi. Amacımız bu ülkelerde istikrarın kalıcı olması. Suriye'de siyasi bir süreç için Rusya ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz. İşbirliğimiz somut sonuçlar doğuruyor, liderlerimiz arasında samimi bir dostluk var. Dostum Lavrov ile kapsamlı işbirliğimizi daha da ileri taşımak için çalışmaya devam edeceğiz."

“İKİ DOZ AŞI OLAN RUS TURİSTLERDEN PCR TESTİ İSTEMİYORUZ”

“Aşı sertifikası önerimi dostum Sergey Lavrov’a ilettim. Diğer ülkelerden gelen turistler için yaptığımız uygulamaları Ruslar için de uyguluyoruz. İki doz aşı olan Rus turistlerden PCR testi istemiyoruz. Rus turist hangi aşıyı yaptırmışsa onu kabul ediyoruz. İster Sputnik olsun ister başka bir aşı. Rusya ile aşıların karşılıklı tanınmasını ilettik.”

LAVROV: TURİZM İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRECEK

Lavrov ise “Pandemiye rağmen siyasi diyaloğumuz sürüyor. Konuları çok kapsamlı olarak ele aldık. Turizmin gelişmesi için çalışmalarımız sürecek. Turizmde her tedbirin alınacağı güvencesi verildi” değerlendirmesinde bulundu.

“Sputnik V aşısının Türkiye'ye tedariki ve bu ülkedeki üretiminin başlatılmasına büyük önem veriyoruz” diyen Lavrov, şu mesajları verdi:

“Turizmde her önlemin alınacağı yönünde güvence verildi. Turizmin devamı ve gelişimi için birlikte çalışacağız.

Ticari ve ekonomik işbirliği ile ilgili Türk-Rus Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu'nun bir sonraki toplantısı en kısa zamanda Moskova’da yapılacak.

Rusya, S-400 Triumf hava savunma sistemlerinin birinci bataryasının kullanımı dahil olmak üzere Türkiye’nin askeri-teknik işbirliğinin geliştirilmesine yönelik tutumunu memnuniyetle karşılıyor.

Moskova, Rus turistlerin sağlıklarının korunması için tüm önlemleri almaya hazır olduğu için Türkiye’ye minnettar.

İstanbul Kanalı’nın yapılması, yabancı ülkelerin askerlerinin orada konuşlanmasına sebep olmayacaktır.

Rusya ve Türkiye, Suriye'de terörün kökünün kazınması ve Suriyelilere insani yardım sağlanmasından yana olduklarını ifade etti.

Rusya ve Türkiye, Bakü ve Erivan arasındaki diyaloğu normalleştirme çabalarını koordine edecek.”

Kaynak: BirGün