Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ramallah'ta Filistinli mevkidaşıyla yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

'MESAİ ARKADAŞLIĞI BENİM İÇİN ONUR'

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Mükemmel bir iş birliğimiz var. Cumhurbaşkanlarımızın kardeşliği ve Filistin davası konusunda sizinle yakın mesai arkadaşlığı yapmak benim için bir onurdur.

Ortak komitenin ikinci toplantısını gerçekleştirdik.

İlk toplantıyı dört sene önce gerçekleştirmiştik. Bir sonraki toplantı için bir dört sene daha beklememek konusunda mutabıkız.

'DESTEĞİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Yaptığımız görüşmelerde Filistin devlet kurumlarının ve ekonomisinin güçlendirilmesi için neler yapabileceğimiz konuştuk. Türkiye, Filistin'in ikinci ticaret ortağı. Bugün ikili ticaret hacmimizi 2 milyar dolara çıkarabileceğimizi konuştuk. Bazı ürünler için kota artırımına gitmiştik. Filistin'in Türkiye'ye ihracatını artırmak için destek vermeyi sürdüreceğiz.

Eğitim alanında da iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz. Filistinli gençlerin Türkiye'deki üniversitelere ilgi göstermesinden memnun ediyoruz. Filistinli öğrenciler Türkiye burslarından en çok faydalanan kardeşlerimizdir.

'BARIŞ ZEMİNİNİ TAHRİP EDİYOR'

Türkiye'nin Filistin davasına verdiğine önem her zaman bilinir. Bu Türkiye'de tüm kesimlerin gösterdiği bir hassasiyettir. Meclis'te de bu partiler üstü bir mesele olarak ele alınır. Bağımsız ve egemen bir devlete sahip olma mücadelesinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. İki devletli çözüm vizyonunu daha da diri tutmamız gerekiyor. Filistin'de tek taraflı adımlar barış zeminini daha da tahrip ediyor. Kabul görmüş uluslararası parametreler temelinde, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması şarttır. Filistin sorunu ancak bu şekilde çözüme kavuşabilir.

İlk kıblemiz Mescid-i Aksa'da yaşananlar tüm Müslümanların vicdanını yaralıyor. Mescid-i Aksa'nın kutsiyeti ve statüsünün korunması önemlidir.

Yarın İsrail'i de ziyaret ederek temaslarda bulunacağım. İsrailli mevkidaşımla Filistin meselesini ve ikili ilişkilerimizi ele almayı planlıyoruz. Filistin davasına desteğimiz İsrail'le ilişkilerimizin seyrinden bağımsızdır. Flistin politikamız değişmeyecek.

Bugünkü görüşmemizde bölgemizdeki bazı gelişmeleri de ele aldık, Doğu Akdeniz dahil.