Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı "Atık Toplayıcıları" konulu genelge yayımlandı.

Bakanı Murat Kurum imzalı genelgeye göre, atık toplayıcılığı faaliyeti yürüten 18 yaş ve üzerindekiler, faaliyet gösterdikleri yerin belediyesine, TC kimlik numarası ve iletişim bilgileriyle başvuruda bulunabilecek. Belediyeler bu bilgileri, il veya ilçe emniyet müdürlüklerine ve jandarma komutanlıklarına bildirecek. Uygun bulunanlar, ilgili belediyelere iletilecek.

BELEDİYE BAŞKANLIĞININ İMZA VE MÜHRÜ YER ALACAK

Belediyeler tarafından başvuru süreci tamamlanan atık toplayıcısı, Sıfır Atık Bilgi Sistemi'ne kaydedilecek ve "Bağımsız Sıfır Atık Toplayıcısı Kartı" sahibi olabilecek.

Bağımsız Sıfır Atık Toplayıcısı Kartı'nda belediyenin ismi ve logosu, sıfır atık logosu, atık toplayıcısının fotoğrafı, adı-soyadı, TC kimlik numarası, Sıfır Atık Bilgi Sistemi kayıt numarası, kartın düzenlendiği tarih, belediye başkanlığının imza ve mührü yer alacak.

KAYITLI OLUNAN İLÇE DIŞINDA ATIK TOPLAYAMAYACAK

İlgili ilçede atık toplama yetkisi sadece bu karta sahip olanların olacak ve toplayıcılar, kayıtlı olunan ilçe dışında atık toplayamayacak.

Bağımsız Sıfır Atık Toplayıcısı Kartı, kart sahibi dışındaki kişilerce kullanılamayacak, kullandıran ve kullananlar hakkında idari işlem yapılacak.

Bağımsız atık toplayıcılarının çalışmalarına ilişkin esaslar da genelge çerçevesinde oluşturulacak.

BELEDİYELER ÇALIŞMA SAATİ BELİRLEYECEK

Belediyeler, atık toplayıcılarının Bağımsız Sıfır Atık Toplayıcısı Kartı taşımalarını, belirleyecekleri standartlardaki eldiven, iş kıyafetleri ve atık toplama araçlarıyla çalışmalarını, yine belirledikleri saat aralıklarında ve mevcut sıfır atık sistemine zarar vermeyecek şekilde çalışmalarını sağlayacak.

Belediyelerin belirlediği esasların dışında faaliyet gösterenlerin izinleri iptal edilecek.

BELEDİYELER POLİS VE JANDARMADAN DESTEK TALEP EDEBİLECEK

Atıkların izin verilmeyen kişiler tarafından toplanması, taşınması ya da depolanması durumunda belediyeler, zabıta birimleriyle müdahalede bulunacak. Gerektiğinde il ve ilçe emniyet müdürlükleri ile jandarma komutanlıklarından destek talep edilebilecek.

PİYASA KOŞULLARINA GÖRE ÖDEME YAPILACAK

Kağıt, plastik ve metal gibi değerlendirilebilir atıklar türlerine göre ayrı ayrı toplanacak. Atık toplayıcıları, atıkları, belediyelerin atık getirme merkezi ve geri kazanılabilir atık aktarma merkezlerine ya da belediye sınırları içerisinde bulunan çevre lisanslı atık işleme tesislerine teslim edecek. Atıklar burada tartılıp, piyasa koşulları dikkate alınarak ödeme yapılacak.

Toplanan atıklara ilişkin veriler ise belediyeler ya da toplayıcının atıkları teslim ettiği lisanslı işletmeler tarafından bakanlığın çevrim içi sistemlerine düzenli olarak girilecek.