Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) geçen pazar günü iki oturumda gerçekleştirildi. Sınavın ardından KPSS cevap anahtarı, ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden yayımlanırken sosyal medyada dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı.

ÖSYM BAŞKANI GÖREVDEN ALINMIŞTI

Cevap anahtarının kamuoyuyla paylaşılmasının ardından Twitter'da "KPSS'de ikinci FETÖ skandalı" ile etiket açıldı. Sosyal medya kullanıcıları, öğrenciler ve sendikacılar soruların daha önce özel bir kurumun YouTube sayfasından paylaşıldığını, hatta WhatsApp gruplarından dağıtıldığını iddia etti.

İddiaların araştırılması sürecinde ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün ise görevden alındı.

CHP'DEN SUÇ DUYURUSU

KPSS’deki pek çok sorunun, Yediiklim Yayınevi'nin kitabıyla birebir aynı olduğunu ortaya çıkaran isimlerden olan  CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan ve CHP Ankara İl Başkanlığı üyeleri; Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) eski Başkanı Halis Aygün, Yediiklim Akademi çalışanı Ahmet Uğur Karakuza ile Yediiklim Benim Hocam Akademi yetkilileri hakkında 'görevi ihmal' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından suç duyurusunda bulundu.

Sıhhiye Adliyesi önünde açıklama yapan CHP'li Kaya, "KPSS'de 2009, 2010 ve 2015'e kadar çeşitli usulsüzlükler olmuştu; ama bu kadar usulsüzlük hiç olmamıştı. Biz, bu konunun açığa kavuşturulmasını istiyoruz. ÖSYM, 432 çalışanının görev yerini 1 ay önce neden değiştirdi? Yediiklim Yayınevi'nden çıkan 20 soruyla ÖSYM'nin yaptığı sınavda çıkan 20 soru bire bir aynı. Soruların sıra numarası, şıkları ve doğru yanıtlarının tamamı aynı. Bu konunun açığa çıkarılması gerekiyor" diye konuştu. 

'BEKLENTİMİZ SINAVIN İPTALİ'

Soruşturmanın selameti açısından Milli Eğitim Bakanı ve YÖK Başkanı'nın görevden el çektirilmesi gerektiğini söyleyen Kaya, "ÖSYM Başkanı 'Bir sorun yok' dedi. Bizim gerekli mercilere yaptığımız müracaatlardan sonra Cumhurbaşkanı, Devlet Denetleme Kurulu'nu göreve davet etti ve ÖSYM Başkanı'nı görevden aldı. ÖSYM Başkanı görevden alınmışsa soruşturmanın selameti açısından Milli Eğitim Bakanı ve YÖK Başkanı'nın da görevden el çektirilmesi gerekiyor. Bu yapılmazsa adaletli bir soruşturma yapılamaz. Cuma gününe kadar Cumhurbaşkanı'ndan beklentimiz de bu sınavın iptal edilmesi, yeni sınav tarihinin açıklanması ve sınava girenlerin tüm sınav giderlerinin karşılanmasıdır" dedi.