İçişleri Bakanlığı, CHP 22’nci Dönem Milletvekili Berhan Şimşek hakkında, katıldığı bir televizyon programında söylediği “Vali militan, kaymakam militan’ sözleri nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Berhan Şimşek, konuyla ilgili İstanbul Adalet Sarayı’na ifade verdi. Adliye çıkışında açıklama yapan Şimşek, “22 Ocak'ta bir haber kanalında yapmış olduğumuz siyasi değerlendirmelerden dolayı savcılık ifade için davet etti. Çünkü hemen hemen 81 il valisi ve kaymakamlardan bu konuda bir talep gelmiş ve dava açılmasını istemişler. Ben de bununla ilgili sayın basın savcısına geldim ifade verdim. Vermiş olduğum ifade televizyon kanalında konuştuklarımın aynısıdır. Militan devleti konuşacaktık ve örnek olarak ben şunu verdim 1911 yılında balkan Savaşı’nda Osmanlı Ordusu siyasete girdiği için ittifakçılar ve itilafçılar diye ikiye ayrılmıştı ve bundan dolayı Balkanlar’ı kaybettik, Ege’yi kaybettik, Arap Yarımadası'nı ve Orta Doğu‘yu kaybettik" şeklinde konuştu. 

"TÜRKİYE'DE KAYMAKAM, YARGIÇ, VALİ SİYASALLAŞTIRILMAK İSTENİYOR"

Türkiye'de kaymakamın, yargıcın ve valinin siyasallaştırılmasının istendiğini söyleyen Şimşek, şöyle dedi:

* Bugün Türkiye’de kaymakamın, yargıcın, valinin siyasallaştırılması isteniyor. Eğer böyle olursa militan kaymakam, militan vali olur ve bunun örneklerini basında da görüyoruz. Orduyla alakalı söyleyeceklerim de şudur: Tank içerisinde rabia işareti yapan askerlerin olduğunu böyle bir selamlamanın olamayacağını, benim askerimin şanlı Türk bayrağını selamlaması gerektiğini söyledim. Bu işaretler, siyasi partilere aittir, ben buna saygı duyarım bu insanlar örgüt üyeleri, parti üyeleri olarak, bu işaretleri yapabilirler ama askerlerimizin vereceği selam şekli ortadadır. Orası peygamber ocağıdır ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ordusudur. Benim anlattıklarım bunlardı, basında çıkan valilerin kaymakamların halini görüyoruz. AKP; AKP milletvekilleri ve il başkanlarıyla toplantılar yapıyorlar. Başka parti üyeleri yok mu, il başkanları yok mu?

"MİLİTAN'IN KARŞILIĞI TARAF OLMAKTIR"

* Türk Dil Kurumu sözlüğünde, 'militanın' karşılığının olduğunu biliyorum. Üç tane açıklaması vardır. Mealen söylüyorum; taraf olmak, taraf olduğu yerin siyasi organizasyonun başarısıdır. Şimdi benim önerim, benim isteğim; benim valim, kaymakamım, yargıcım devletin yargıcıdır, devletin kaymakamıdır. Eğer siyasi bir organizasyonda bu olursa, bu parti devleti olur, bu militan devlet olur. Hibrit demokrasi, oradan daha tehlikeli daha kötü bir noktaya gider. Benim ifade ettiklerimin vücut bulmuş hali budur. Burada herhangi bir şekilde, eğer tarafsa vali olarak, yargıç olarak tarafsa, evet Türk Dil Kurumu’nun açıklamasına göre bu arkadaşlar militandır. Taraf değillerse neden rahatsız oluyorlar, neden 81 il birden bir düğmeye basılmışçasına dava açma koşuşturmasına gidiyorlar. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne, AHİM kararlarına göre de  siyasetin içerisinde bulunanları, hem yurttaş hem de vatandaş olarak, geçmiş dönemde vekillik, parti yöneticiliği, il başkanlığı yapmış bir insan olarak eleştirme hakkına sahibim. Ama birileri kendilerini helal olarak görüyorlarsa, 'Bize dokunamazsınız', 'Bize söyleyemezsiniz', 'Bize ifade edemezsiniz' şeklinde görüyorlarsa bu yanlışın en büyüğüdür. Bu, ülkemize huzuru, mutluluğu, barışı getirmez.

* Somut olarak şunu arz etmek isterim: Ülkemizin geldiği yer şurası; ben 15- 17 yıl önce milletvekilliği yaptım. Benim dönemimde, silah ruhsatına müracaat etmeyen 6- 7 kişiden biriyim. O gün 650 değil 550’ydi milletvekili sayısı ve il başkanlığı yaptım o zaman da müracaat etmedim. Neden bugün silah ruhsatına müracaat ettim, neden ediyorum, neden yakın koruma alıyorum? Varın siz düşünün. 16 yılda, bu ülkede siyaset yapıp konuşanlar, tehdit ediliyorsa ve söylediği sözden dolayı düğmeye basmış bir şekilde valiler, kaymakamlar hiçbir işi yokmuş gibi anlaşma peşinde koşuyorlarsa, açtıkları davalara 'Biz de dava açtık, iyi çocuğunuzuz' diye bakıyorlarsa, maalesef ki geldiğimiz nokta budur.  

"ÜZERİME ATILI SUÇLARI KESİNLİKLE KABUL ETMİYORUM"

Berhan Şimşek savcılığa verdiği ifadede, "Benim vali, kaymakam, yargıçlar için söylemiş olduğum militan sözcüğü herhangi bir siyasi partinin yanında siyasi parti üyesi gibi taraf olan kişilere söylenmiş söylemdir. Üzerime atılı suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum, söyleyeceklerim bunlardan ibarettir" dedi.