İktidarın kamu ihaleleri ile şirketlere sermaye transferi yaptığını söyleyen Emir, “Tepki gösterince, ‘CHP projelere karşı çıkıyor’ diyorlar. Aslında onlar da çok iyi biliyor ki bizler projelere değil, vatandaşlarımızın parasının bir avuç müteahhide aktarılmasına karşıyız” dedi.

Emir’in açıkladığı veriye göre, Cengiz İnşaat’ın tek başına ya da iş ortaklığı ile üstlendiği 19.7 milyar lira maliyetli 34 kamu ihalesinden 16’sı, pazarlık yöntemi ile yapıldı. Bu ihalelerin toplam sözleşme bedeli ise 7.7 milyar lira oldu. Emir, bu ihalelerde kamu lehine indirim oranının yüzde 18 olarak hesaplandığını söyledi.


Murat Emir

Emir, Cengiz’in aldığı 16 ihalenin ise “Belli istekliler arasında” yöntemiyle düzenlendiğini kaydetti. Bunların maliyetinin ise 11.3 milyar lira olduğu belirtildi. Verilere göre, Cengiz’in yüklenicisi ya da yüklenicileri arasında olduğu 34 ihaleden yalnızca ikisinde açık ihale yöntemi kullanıldı.

Duruma tepki gösteren Emir, “AK Parti, iktidarı sürecinde halkı yoksullaştırırken kendisine yakın zengin bir kesim yarattı. Kamu ihaleleri, sermayeye rant aktarma aracı olarak kullanıldı. İhaleler şeffaf olmalı ve yurttaşımızın vergileri, ince elenip sık dokunularak harcanmalı” dedi.