Karadeniz’de Kırım, Ukrayna, Donbass’ta Türkiye ile Rusya'nın karşı karşıya geldiğini belirten CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, "Suriye’de TSK’nın kontrolündeki bölgelere Rusya ve Suriye ordusu destekli füze saldırıları artıyor" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telefonlarına çıkmayabileceğini söyleyen Toprak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önceki hafta Fırat Kalkanı Harekât Bölgesi’nde TSK ve ÖSO kontrolündeki Cerablus, El Bab ve diğer bazı yerleşim bölgelerine Rusya ve Suriye Ordusu kontrolündeki bölgelerden ve üslerden yapılan füze saldırıları, geçtiğimiz hafta artarak devam etti. Aynı zamanda Fırat’ın doğusunda Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekât bölgelerinde de çatışmalar şiddetlenmeye, askeri yığınaklar artmaya başladı. Bu bölgede Ayn İsa kenti çatışmaların merkezi haline gelirken, TSK’nın bölgeye yığınak yaptığını, kendisine bağlı Suriyeli silahlı milisleri bu bölgeye aktardığını öne süren Rusya, resmi açıklamayla Türkiye’ye uyarı mesajı verdi. Rusya’dan yapılan açıklamada TSK’nın ve TSK koordinasyonundaki silahlı
milislerin Ayn İsa ve çevresinde gerçekleştirdiği askeri yığınak ve zırhlı araç takviyesinin Soçi Anlaşması’na aykırı olduğu öne sürüldü."

Geçtiğimiz günlerde Akkuyu Nükleer Santralı üçüncü reaktör ünitesinin yapımına başlanması nedeniyle düzenlenen törene Putin'in Erdoğan'a video konferansla eşlik ettiği ve karşılıklı işbirliği, ortak hareket, dostluk mesajları verdiklerini anımsatan Toprak, "Kamuoyuna verilen bu görüntünün arka planında ikili ilişkilerde farklı bölgelerde gerilimlerin sayısı artıyor, perde arkasındaki gerginlik tırmanıyor" diye konuştu.

Akkuyu töreninin ardından aynı gün Kırım’ın Rusya tarafından ilhakının 7’nci yıldönümü nedeniyle Türkiye'nin yazılı bir resmi açıklama yayınladığını da hatırlatan Toprak, "Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada Kırım’ın Rusya tarafından ilhakı kınanırken, bu eylemin işgal ve gayrimeşru olduğu vurgulanarak, egemenliğe saygı duyulması istendi" dedi.

Toprak, Kırım’ın ilhakı sonrasında Ukrayna’dan ayrılarak Rusya’ya katılmak isteyen Rusya yanlılarının kontrolündeki Donbass bölgesinde de çatışmalar çıktığını belirterek "Ukrayna ordusu ile Rusya yanlıları arasındaki çatışmalar sonrasında varılan ateşkese rağmen, Donbass’ta gerilim yıllardır devam ediyor. Son haftalarda çatışma ihtimalinin yeniden arttığı, Ukrayna’nın Türkiye’den satın aldığı İHA ve SİHA’larla birliklerinin hava desteğini takviye ederek, bölgede Rusya yanlılarına
karşı operasyona hazırlandığı haberleri artmaya başladı" ifadelerini kullandı.

Rus tarafından yapılan açıklamaya da değinen toprak şunları söyledi:

"Rusya tarafından yapılan açıklamalarda Kırım’ın Rusya’nın ve Rus anavatanının vazgeçilmez parçası olduğu vurgulanarak, Türkiye’ye yanıt verildi. Bunun yanı sıra Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun Ukrayna-Rusya arasındaki Donbass sınırında, ‘SİHA’lara karşı savaş tatbikatı’ başlatıldığını duyurdu.

Gerek Karadeniz’in kuzeyinde Kırım ve Ukrayna’da Rusya-Türkiye arasındaki tansiyon yükselirken güneyde de Suriye’de hem Fırat’ın doğusu hem de Fırat’ın batısında Türkiye-Rusya gerginliği tırmanışa geçti. Rusya kontrolündeki üslerden giderek artan şekilde gerçekleştirilen füze saldırıları da gerekirse sıcak çatışma aşamasına geçileceği mesajı olarak görülmeli.

Türkiye geçen haftaya kadar bu füze saldırıları karşısında sessiz kalırken son saldırı ardından ilk kez Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya’yı suçlamaktan kaçınarak bu saldırıların Şam yönetimine bağlı rejim güçleri tarafından yapıldığını, gerekirse karşılık verileceğini, Rusya’ya da bu durumun iletilerek rejim güçlerinin füze saldırılarının sonlandırılmasının istendiğini söyledi.

Türkiye, saldırıların Rus üslerinden yapıldığını bildiği halde, Rusya’yı doğrudan itham etmekten kaçınmaya çalışırken, Rusya’nın yaptığı açıklamaların dozu oldukça sertti. Türkiye’yi, Suriye’de çözümü baltalamakla itham etti.

Türkiye PKK’nın Suriye uzantısı ve terör örgütü olarak nitelendirdiği PYD-YPG kontrolündeki bölgede bulunan Ayn İsa kasabası ve çevresine yığınak yaparken tepkinin PYD-YPG’yi müttefik olarak gören ABD’den değil de Rusya’dan gelmesi oldukça dikkat çekici. Bu da Türkiye’nin PYD-YPG’ye karşı olası bir operasyon ya da harekâta girişmesi halinde, ABD ve Rusya’yı birlikte karşısında bulacağı ihtimalinin arttığını işaret ediyor. Joe Biden’ın Putin’e ‘katil’ demesiyle ABD-Rusya arasında yeni soğuk savaş iddiaları ortaya atılırken, Putin’in tavrı sürecin bu noktaya ilerlemesine zemin yaratılmayacağı kanısını güçlendiriyor. 20 Ocak’tan bu yana Joe Biden’dan telefon bekleyen iktidar, ABD-Türkiye ilişkilerindeki sorunların yanı sıra şimdi Rusya ile ilişkilerde de tansiyonun yükseldiği bir sürecin içine girmiş, Washington ile Moskova arasında sıkışmış görünüyor. Rusya ile baş gösteren anlaşmazlıkların siyasi ve ekonomik ilişkilere yansıması halinde sıkıntılar büyüyebilir."