Kanun Teklifi de  verdiğini  anımsatan Gürer, “Bir defaya mahsus olmak üzere tüm sulama kuyularına ruhsat verilerek, üreticilerin modern sulama için kredi temin edebilmesine olanak sağlanmalıdır ya da bankalar kuyu suyu ruhsatı zorunluluğundan vazgeçmelidir” dedi. 

RUHSATSIZ SU KUYUSU SAHİPLERİ MODERN SULAMA KREDİSİ ÇEKEMİYOR 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ruhsatsız olduğu için modern sulama kredisi temin edemeyen üreticilerin yaşadığı mağduriyeti,  TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirdi.

VAHŞİ SULAMA, SUYUN İSRAFINA NEDEN OLUYOR 

CHP Milletvekili Gürer, gündem dışı söz alarak su kaynaklarının azaldığını belirtti. Su kaynaklarının doğru kullanılmamasının, içme ve sulama suyunda israfa neden olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde ekili alanların vahşi sulama tabir edilen salma sulama yöntemiyle sulandığına dikkat çekti. 

DAMLAMA VE YAĞMURLAMA SİSTEMİNE GEÇİLMELİ 

Bu durumun su kayıplarına ve toprağın zarar görmesine neden olduğunu anlatan Ömer Fethi Gürer, modern sulama yöntemleri olan damlama ve yağmurlama sistemlerine mutlaka yönelinmesi gerektiğini vurguladı. 

ELEKTRİKLE YERALTINDA SU ÇIKARILIYOR 

Orta Anadolu’nda ekili alanların yer altından elektrik enerjisi kullanılarak çıkarılan suyla sulandığını belirten CHP Milletvekili Gürer, bunun hem maliyetli hem de suyun israfına neden olan bir yöntem olduğunu kaydetti. 

BANKA KREDİSİ KOLAYLAŞTIRILMALI 

Ziraat Bankası’nın modern sulama yöntemine geçecek çiftçiye kredi temin ettiğini ancak su kuyularının ruhsatlı olması şartı arandığını söyleyen Gürer, ülkemizdeki su kuyularının yüzde 80’inde ruhsat olmaması nedeniyle çok sayıda çiftçinin kredi temin edemediğini ifade etti. 

BİR DEFAYA MAHSUS RUHSAT VERİLMELİ 

Gürer, çiftçilerin modern sulama sistemine geçmesine olanak sağlanması için bir defaya mahsus sulama  kuyularına ruhsat verilmesi ya da kredi temin etmek isteyen çiftçinin kuyu ruhsatı olmasa bile çiftçi olduğunu belgelemesi halinde kredi olanağından yararlandırılması gerektiğini belirtti. 

KANUN TEKLİFİ DE VERDİM 

Bu konuda daha önce Kanun Teklifi de hazırladığını bildiren Ömer Fethi Gürer, sulama sisteminin şu şekilde devam etmesinin gelecekte çölleşmeye yol açabileceği uyarısında bulundu.