Corona virüsle mücadele kapsamında kapanan iş yerleri, kiralarını bile ödeyemeyecek duruma gelen esnaflar ve işsizlik... Türkiye'nin son haftalardaki en önemli gündem maddeleri ne yazık ki bunlar.

Yurdun dört bir yanında vatandaşlar benzer zorlukları yaşamaya devam ediyor. Doğu illerimizden Kars da ekonomideki bu çöküşten en büyük yaraları alan şehirlerimizden biri

Cumhuriyet Halk Partisi Kars İl Başkanı Taner Toraman, COVİD-19 pandemisinde kent halkının yaşadığı sorunları polemikhaber'e anlattı.

Toraman şöyle konuştu;

"HASTANELER YETERSİZ KALDI"

* Binlerce vatandaşımız hastanedeki yetersizliklerden kaynaklı evlerinde tedavi görmeye çalıştı. Uzunca ve yorucu bir süreç. Hemen hemen her aileyi vurdu. Benim ailemde de oldu. Şu an benim eşimin annesi ve yakınları Covid tedavisini evde görüyorlar. Maalesef yakınlarımızda ölümler de var. Dün yine bir yakınmız, Kars'ın geçmiş eski belediye başkanlarından birinin yeğeni, emekli öğretmenimiz 63 yaşında corona virüsünden vefat etti. Bunlar üzücü şeyler ama biz bu süreç içerisinde tabii ki hem il valiliğine hem sağlık il müdürlüğüne, işle ilgili olan bütün kuruluşları uyarmaya çalıştıkça onlar da bize ellerinden geldiği kadar, imkanlar ölçeğinde yardım etmeye çalıştı. 

* Fakat genelde bir yetersizliğin olduğu açık. Çünkü üniversite hastanelerimizde ve diğer hastanemizde birçok alanda doktorumuz yok. Devlet hastanesinde yatak sayısı yeterli değil. Eskiden bizim doğum hastanemiz, çocuk hastanemiz ayrıydı. Maalesef onların şimdi üçünü bir araya getirdiler. Şu anda devlet hastanesi takriben 250 yataklı olup, bir bölümü kadın doğum için kullanılıyor, bir bölümü ise çocuk hastanesi için kullanılıyor. Dolayısıyla hepsi bir arada olduğu için yoğun bakım ünitelerinde ya da covidle ilgili düzenlenmesi gereken önemli bölümlerde hastaların tedavi edilmesi noktasında yatak sayısında da azlıkları yaşıyoruz. 

"DESTEK KREDİLERİ ADİL DAĞITILMIYOR"

* Destek kredileri adaletli dağıtılmıyor. Vatandaşın borcu varsa "Temiz kağıdı getir, bankalardan öyle kredi verelim" şeklinde borçlar erteleniyor. Borçlar ertelenirken, faizleriyle erteleniyor. 

* Tarımda yine kooperatiflerde duymuşsunuzdur, vatandaşımızın hayvanları haczedildi, yedi emine alındı. Traktörüne el konulduğu dönemi yaşadık. Yine ulusal medyaya yansıdı. Böyle bir sorunla karşı karşıyayız. Televizyonlardan siz de izliyorsunuz basının içinde olan insanlarsınız. 

"TEREYAĞINI BİLE İTHAL EDER DURUMA GELDİK"

* Türkiye tereyağında ithalde önemli ülkelerin başında geliyor. Hayvancılık bölgesi olan ve tarım alanları itibariyle dünyanın yedinci ülkesi... Türkiye'nin kendi kendine yetebilmesi gerekiyor. Hatta bizim Kars platosu olarak da Türkiye'nin birçok yerini besleyebilecek kadar hayvansal ürünlerimizin üretilmesi mümkün olması gerekiyor. Maalesef Türkiye'de tereyağı ithal ediliyor. 

"HAYVANCILIĞIYLA ÜNLÜ KARS'TA BUGÜN SÜT KUZUSU YOK"

* Sizler hatırlarsınız ve belki annenizden babanızdan büyüklerinizden duymuşsunuzdur; Biz Rusya'ya öküz ihraç ediyorduk. Öküz ihracı yapıyorduk. Yine Irak ve Suriye'ye de... İran'a küçükbaş, koyun ihracımız vardı. Ve bugün Kars'ta şu anda süt kuzusu yok. Süt kuzusunu kasaplar kesemiyor. Ben dün kasaptan et almaya gittim. Kasap arkadaşın verdiği kuzu, Iğdır'dan kesilip getirilmiş. Kilosu 75 lira. Ve bunun arkasında yaklaşık dört kilodan beş kilodan fazla da kuyruğu var. Kuyruğuyla et fiyatları aynı değil. Et fiyatı 75, kuzu kuyruğu 30 liraya satılıyor. Doğal olarak hayvancılık bölgesinde olmasına rağmen yeterli derecede besin almamız mümkün değil. 

* Sebze fiyatlarımız zaten fahiş fiyatlarda. Genelde Mersin ve Antalya'dan bize geliyor. Yolda gelinceye kadar zaten bir kısmı iklim şartları itibariyle bozuluyor. Başka bir ilde iki liraya satılan domates burada yedi liraya satılıyor. Beş liraya satılan muz burada 10 lira. Üç liraya almamız gereken patlıcan, kabak veya benzerinden altı yedi alabiliyoruz. 

* Yani bu koşullarda vatandaş kovid sürecinde dengeli beslenmede sağlığını koruyabilmesi için önemli olan besinleri evine götürme şansına sahip değil. 

"İŞ YERLERİ 8-9 AYDIR KAPALI"

* Yaklaşık sekiz dokuz aydan beridir kahvelerimiz kapalı. Lokantalarımız zaman zaman açtılar, ondan sonra paket uygulaması yaptılar. Açılmaya çalışılıyor. Paket uygulamasında lokantaların esnaflarının para kazanabilmesi için nüfus yoğunluğunun olması lazım. 

"ESNAFIN YÜZDE 75'İ İFLASIN EŞİĞİNDE"

* İklim şartlarından dolayı köylerimizin çoğu ile inemiyor. Dolayısıyla paket servisinden yararlanamıyorlar ve lokantalar da bu konuda çok mağdur. E sigortaları var. Sosyal destek programlarında vatandaşa verilmesi gereken maaşları var. Kendi ihtiyaçları var, doğal gazı var, onların elektriği var... Bir sürü kira bedelleri var. Bunu karşılamaları mümkün değil. Kars esnafı olarak şu anda yüzde 75'i iflasın eşiğinde. 

* Türkiye'de hiçbir yer kapalı değil deniyor ama biz caddeye gezdiğimiz zaman beş dükkandan bir tanesi boş. içine giriyorsun iş yok. Yani vatandaş orada açık olan yerlerden de yeterince para kazanması lazım, kazandığını da dönüştürmesi lazım ki ticaret dönsün. Böyle bir sorunla karşı karşıyayız. 

"HER ÜÇ GENÇEN İKİSİ İŞSİZ"

* Kars'ın her üç gencinden ikisi boş. Benim üç çocuğum var. Şu an üçü de boş. Üçü de üniversite mezunu. Kardeşimizin çocuğu doktor çıkıyor, o da boş. Hepimiz aynı durumdayız. Yani biz bu durumdayken sıradan yurttaşlarımızın genel durumunu incelediğimizde, Kars maalesef böyle bir durumda. 

"SİZE VE DENİZ ZEYREK'E TEŞEKKÜR EDİYORUM"

* Turizme yaptığınız katkılardan dolayı size teşekkür ediyorum. Deniz Zeyrek kardeşimizin de başını çektiği, girişimde bulunduğu, İstanbul-Ankara-Kars demir yolu ağırındaki Doğu Ekspresi'nin turizme kazandırılmasıyla ilgili uğraşları için teşekkürler. Yerel turizmi örgütledi.