Mersin Çamlıyayla İlçesi’nde, okullarda Nutuk dağıtmak isteyen MHP Ülkü Ocakları Başkanı Mehmet Kayabaşı’nın, partisi tarafından görevden alınması ile başlayan ve okullarda Nutuk dağıtmasını sakıncalı bularak yasaklayan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal’ın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevden el çektirilmesi ile devam eden Nutuk tartışması, CHP’yi harekete geçirdi. CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk adlı eserinin lise ve dengi okulların birinci sınıflarına ücretsiz dağıtılması için TBMM Başkanlığı’na Kanun Teklifi verdi. “Nutuk’un okunmasını engellemek vatana ihanettir” diyen Alban, MHP ve AKP’den millilik konusunda samimilerse kanun teklifine destek vermelerini istedi.

NUTUK’UN OKUNMASINI ENGELLEMEK VATANA İHANETTİR"

CHP Milletvekili Alban, “Nutuk’un okunmasını engellemek vatana ihanettir” diyerek, MHP ve AKP’ye şu sözlerle çağrıda bulundu:

“Atatürk tarafından yazılan Nutuk’un okullarda ücretsiz olarak dağıtılmasına ilişkin 2018 yılında da kanun teklifi vermiştim.TBMM Başkanlığı, 12/11/2018 tarihinde kanun teklifini görüşülmesi için ilgili Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’na sevk etti. Nerdeyse 3 yıl geçti ama AKP ve MHP’li üyelerin çoğunlukta olduğu komisyon tarafından teklifim gündeme dahi alınmadı. Demek ki Cumhur İttifakı’nın yerlilik ve millilikle hiç alakası yokmuş.

AKP VE MHP’YE SAMİMİYET ÇAĞRISI

Şimdi yaklaşık 3 yıl önce verdiğim kanun teklifini güncelleyerek tekrar TBMM Başkanlığı’na sunuyorum. Cumhur ittifakı eğer samimiyse, yerli ve milliyiz diyorlarsa teklifimi komisyonda gündeme alırlar, ardından genel kurulda kanunlaşmasına destek olurlar. “

"NUTUK’U OKUMAYANLAR ÜLKEYİ BU HALE GETİRDİ"

Atatürk tarafından kurtuluş destanının anlatıldığı Nutuk’un okullarda ücretsiz olarak dağıtılmasını sağlamak için her türlü yolu deneyeceğini vurgulayan Alban, ANKA Haber Ajansı’na, “Nutuk’u okumamış olanlar, ülkeyi bu hale getirdiler. Eğer ki Nutuk’u okumuş ve biraz olsun anlamış olsalardı; bugün Türkiye adaleti, ekonomisi, sağlığı, eğitimi batmış bir ülke olmazdı. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında olurdu. Kitabın kendisini değil, özetini okuyanlardan tabi ki Nutuk’u okumaları, anlamaları ve hayatlarına uygulamaları beklenemez. Çünkü onlar, Kurtuluş Savaşı’nın destanının anlatıldığı bu büyük eseri okuyup anlayacak zihin olgunluğuna sahip değildirler” açıklamasında bulundu.

19 MAYIS’TA KAMPANYA ÇAĞRISINDA BULUNDU

Nutuk’un, dünya tarihini değiştiren Kurtuluş Savaşı’nın ana tarih kaynağı olduğuna dikkat çeken CHP’li Alban, “Kuruluş ve kurtuluş destanının okunmasını engellemek isteyen Cumhuriyet düşmanlarına karşı 19 Mayıs’ta, başta yerel yönetimler olmak üzere, Atatürk’ün izinden giden tüm demokratik kitle örgütlerini, dernekleri yurt çapında Nutuk dağıtmaya, çocuklarımızı cumhuriyetimizin kurtuluş ve kuruluş destanıyla buluşturmaya davet ediyorum” dedi.