Muğla’dan soruları yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, bakanlık açıklamasını tatmin edici bulmadığını belirterek şunları söyledi:

* Bu sabah Fethiye ziyaretinde tekrar sordum. Sayın Bakan 5 gündür cevap vermiyor. Az önce bir açıklama yapmış açıklama için teşekkürler. 5 gün boyunca düşünmüş taşınmış, sağına soluna sormuş, birilerine danışmış, ‘ya ben bu işte ne söylesem’ diye düşünmüş. En son bir bahane bulmuş kendine göre. Diyor ki Sayın Bakan, ‘evet eşimin firmasından aldım, ama ucuz olduğu için aldım’ diyor. Şener Şen'in filminde diyor ya ‘hele bir sorun niye yaptım diye’... Sayın Bakan da ‘hele bir sorun niye aldım’ diyor. Çünkü ucuzdu diyor. Sayın Bakan ucuz pahalı bırak bunu. Bir bakan kendine ve eşine ait şirketten kendine malzeme almaz. Bunun hiçbir açıklaması yoktur. Sayın Bakan itiraf ediyor ‘aldım’ diyor. Ucuzmuş da almış. Kendi şirketinde kendi bakanlığına bir kuruşluk bir mal alsa bile bu hatadır, yanlıştır, etik değildir. Bunu yapan biri demokratik bir ülkede o koltukta oturamaz. İstifa etmelidir.

“MİLLETİ ENAYİ YERİNE KOYMASIN”

Cumhurbaşkanı’nın, istifa etmemesi halinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ı görev alması gerektiğini savunan Öztunç, şöyle konuştu:

* Madem bu açıklamayı yapıyor Sayın Bakan hemen istifa etmesi gerekir. Sayın Cumhurbaşkanının da bu itiraftan sonra Sayın Bakanı görevden almıyorsa istifa etmesi gerekiyor. Bizim milletin aklıyla oynamasın, enayi yerine koymasın. Bir kuruşluk mal bile almaman gerekiyor Sayın Bakan. Kendi şirketinden kendi bakanlığına mal alan bir bakan olarak tarihe geçti. ‘Efendim ihaleye girdi en ucuz oydu’... Yahu senin eşin ihaleye giriyor. Kim cesaret edip de o ihaleye girebilir. Girse bile kim daha düşük teklif verebilir. Çünkü sonuçta ihaleye giren şirketlerden biri bakanın ta kendisi, bakanın eşi. Böyle bir dalga geçmek olamaz. Sayın Bakan itiraf etmiş, ama yetmez. Hemen istifa etmesi gerekir. Eğer bu topluma, bu millete tırnak ucu kadar saygısı varsa Ruhsar Pekcan'ın görevinden istifa etmesi gerekir. Beşinci günün sonunda itiraf ettirdik ve istifasını da bekliyoruz.”

ÖZTUNÇ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIMIŞTI

Ticaret Bakanlığı, Bakan Ruhsar Pekcan'ın kendi şirketinden bakanlığa dezenfektan satın alındığını doğruladı. CHP’li Öztunç söz konusu iddiaları Bakan Pekcan'a sorarak TBMM gündemine taşımıştı.

Öztunç, Muğla ziyaretinde de bugün Pekcan’a, dezenfektan satışını beşinci kez gündemle getirerek şöyle sormuştu:

* Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan, beş gündür size soruyorum. Siz kendi özel şirketinizden kendi bakanlığınıza dezenfektan sattınız mı? Satmadınız mı? Dokuz milyon liralık dezenfektanı, kendi şirketinizden bakan olduğunuz kuruma sattınız mı? Satmadınız mı? Beş gündür bu soruyu soruyoruz. Tarihe geçiyorsunuz. İlk kez, kendi şirketinden kendi bakanlığına mal satan bakan olarak tarihe geçiyorsunuz. Lütfen artık ya cevap verin ya da istifa edin.”

TİCARET BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA GELDİ

Ticaret Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada da “Yeni nesil teknoloji ile uluslararası sertifikalara sahip olarak koronavirüse karşı etkinliği kanıtlanmış, yüzde yüz doğal olan ve insan sağlığı açısından en güvenilir şekilde üretilen Nanoksia dezenfektan; satışı yapan firmanın adı ya da sahibi sebebiyle değil, o dönem piyasada satışta olan hem diğer alkol bazlı dezenfektanların hem de kendi satış fiyatının da oldukça altında olması ve pandemi sebebiyle en hızlı şekilde temin edildiği için kullanılan diğer alkol bazlı ve kimyasal dezenfektanlara ilaveten tercih edilmiştir” denilmişti.