Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası Cumhurbaşkanlığı adaylığını değerlendiren  Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Uluslararası Güvenlik ve Stratejik Çalışmalar Uzmanı Murat Gezici şu tespitlerde bulundu:

*Türkiye siyaseti uzun süredir müthiş kutuplaşmış bir vaziyette; müthiş gergin, hırçın, agresif bir siyaset var. Üstelik başta ekonomik olmak üzere çok ciddi problemler var karşımızda ve karamsarlık, mutsuzluk, umutsuzluk, keyifsizlik hali buna eşlik ediyor. 

*Öyle ki Parlamenter sistemden Başkanlık sistemine geçilmesinde İktidar kanadının en büyük vaati bütün bu sorunların giderilmesi şeklindeydi; ama öyle olmadı. 

*Siyasetin tansiyonu yükselmeye, hak hukuk ihlalleri yaşanmaya, ekonomi alarm vermeye devam ediyor. 

'KILIÇDAROĞLU HEP GERGİNLİĞİ AZALTMAK İSTEDİ'

*Böylesi bir süreçte Kemal Kılıçdaroğlu ise çoğunlukla bu gerginliği azaltmaya yönelik adımlar attı. İktidar kanadı yüksek perdeden bağırdıkça ve sık sık Kılıçdaroğlu’nu gündem dışı konuların içine çekmeye çalıştıkça, Kılıçdaroğlu hep esas sorunları işaret etti. 

Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Uluslararası Güvenlik ve Stratejik Çalışmalar Uzmanı Murat Gezici, Kılıçdaroğlu'nun olası adaylığına ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu.

*Ekonomiyi, işsizliği, hak ihlallerini vurguladı; demokrasi ve özgürlüklerin önemine işaret etti. Hukuk ve adaletin bir ülkenin yapı taşı olduğunu belirtti ve bu yapıların politikleştirilmemesinin uyarılarını yaptı. 

*Parlamenter sistemin esas sistem olması gerektiğini dile getirirken, Başkanlık sisteminin otoriterliğe kayacağının altını ısrarla çizdi. 

*Siyasetin gerçek sorunlara sahte yanıtlar vermek yerine gerçeğin üzerine gitmesini belirtti. Aynı zamanda iktidarın muhalefetin bir araya gelmesini engellemeye yönelik girişimlerine karşı, muhalefet partilerinin birbirleriyle diyaloga
 geçebilmesinde aktif rol üstlendi. 

*Aslında Kemal Kılıçdaroğlu gerçekleştirdiği Adalet yürüyüşü ile kendi liderliğini ortaya koydu; ciddi engellemelere karşı bu sarsıcı yürüyüşü kararlılıkla gerçekleştirdi ve pek çok kimse için umut oldu. 

*Ancak buna karşın Kılıçdaroğlu başından beri “Siyasi parti liderleri aday olmamalı” düşüncesini savunuyor. Bunun demokrasi ilkesiyle bağdaşmayacağını belirtiyor. 

'KILIÇDAROĞLU'NUN ADAY OLACAĞINI SANMIYORUM'

*Bir Cumhurbaşkanının partili olmasının demokrasiyi ihlal edeceğini, bu makamın şemsiye görevi görüp farklılıkları temsil etmesi gerektiğini düşündüğünü açıklamalarından okuyoruz. Kendisinin Başkanlık sistemiyle birlikte Cumhurbaşkanının artan otoritesine yönelik eleştirilerinin zemininde de aslında demokrasiye zeval gelir kaygısı var. 

*Bu anlamda Kılıçdaroğlu’nun aday olmayacağını, “Siyasi parti liderleri aday olmamalı” ilkesini korumaya devam edeceğini düşünüyorum.