Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Cihan Yavuz, 18 ve 26 Kasım 2020 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen PKK/KCK'ya yönelik eş zamanlı operasyonlarda 16 kişiyle birlikte gözaltına alınarak, ‘Örgüt üyeliği' suçundan tutuklanmıştı. Hakkında ‘Terör örgütü üyeliği' suçundan, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlenen Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Cihan Yavuz’un yargılanmasına Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.

Duruşmaya Cihan Yavuz, tutuklu bulunduğu Ceza İnfaz kurumundan getirilirken Yavuz’un avukatları da duruşmada hazır bulundu. Ayrıca CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da izleyici olarak katıldı.

“HERHANGİ BİR YASA DIŞILIK YOKTUR"

Mahkemede savunma yapan sanık Cihan Yavuz, hakkındaki iddiaların bir siyasi partinin çalışmaları kapsamında olduğunu ifade ederek, “Herhangi bir yasa dışılık yoktur. Bir televizyon kanalına katılarak miting çağrısı yaptığım iddiası var. O dönemde HDP'de siyasetçiydim. HDP bir siyasi parti olarak bir mitinge davet edilmişti. Biz de kitlemize bunun çağrısını yaptık. Bir televizyon kanalı, miting hakkında bilgi almak için yayınlarına bağlanmamı istedi ben de bilgi vermek için bağlandım. O dönem HDP'nin açlık grevlerinin bitmesine dair bir gündemi vardı. Bunları anlattım. Bir başka basında benim açlık grevlerine destek çağrısı yaptığım yazılmıştı. Bunları kabul etmiyorum” dedi.

“BEN ÖYLE BİR ÇAĞRI YAPMADIM”

Yavuz, savunmasına, “Siyasetçi olarak basın açıklamaları da yapardık. İddia edildiği gibi ben böyle bir çağrı yapmadım bu iddiayı kabul etmiyorum. Seçim dönemiydi galiba. Şişli ilçesinde bir yönetici, gel şu mahallede bir seçim kampanyası yapalım dedi. Ben de iştirak ettim. Hemşeri dernekleri vardı, ben de Bitlisliyim ve Bitlisliler derneği vardı orayı ziyaret ettim sadece” şeklinde devam etti.

“SUÇLAMALARI KABUL ETMEM MÜMKÜN DEĞİL”

Cihan Yavuz, “Parti yöneticilerinden birinin telefonunda olan bir fotoğraf var. İddianamede, fotoğraf 27 Aralık'ta çekildiği içi ‘Örgütün yıl dönümü toplantısı dendi. Siyasetçiyiz, zaman zaman sokakta, ziyaretlerde fotoğraflar çekilebiliriz. Suçlamaları kabul etmem mümkün değil” ifadelerini kullandı.

“CEZAEVİNDE İNSANLIK DIŞI MUAMELELER YAŞADIM”

Ayrıca Yavuz, cezaevine transferi sırasında koronavirüse yakalandığını söyleyerek, “Cezaevinde 23 gün boyunca insanlık dışı muameleler yaşadım. Ceza içinde ceza gibiydi. Maddi manevi anlamda çok zorluk çektim. Bu süreç hem bana hem aileme çok zorluk yarattı. Açık kimliğim, adresim, görevim belli” diyerek, mahkemeden tutuksuz yargılanmayı talep etti.

Mahkemede savunma yapan sanık avukatları ise müvekkillerinin suçsuz olduğunu ve tutuklulukta geçirdiği sürenin göz önünde bulundurulup tahliye edilmesini talep etti.

CİHAN YAVUZ HAKKINDA TAHLİYE KARARI

Mahkeme, sanık Cihan Yavuz'u, İstanbul il sınırlarını terk etmemek, haftada 2 gün (pazartesi ve cuma) imza ve yurt dışı çıkış yasağı şeklinde adli kontrol şartıyla, suç vasfının değişme ihtimaline binaen tahliye etti. 

Duruşma, savcılığın mütalaayı hazırlaması için 21 Eylül'e ertelendi. 

(ANKA)