CHP'li Özgür Karabat, Kanal İstanbul bölgesinde bulunan 130 bin malikin tapu beklediğini ve tapuların iktidarın projeden vazgeçtiği için dağıtılmadığını iddia etmişti. Daha sonra yenilenen 'Kanal İstanbul Geçişi' ihalesinin isminin değişmesi ve ihale adının “Halkalı Kapıkule Yeni Demiryolu İnşaatı Kapsamında Halkalı-Ispartakule Demiryolu İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapım İşi” dikkat çekti. Gelişmeler Kanal İstanbul projesi iptal mi edildi? sorularının artmasına neden oldu.

'HALKALI-ISPARTAKULA HATTINDA BU İFADE YOK'

Gazeteci Çiğdem Toker, geçtiğimiz yıl Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenen isminin aynı olduğu bir ihalenin bu yıl gizlice ve iki katı fiyatına yapılmasını köşesine taşıdı. Geçen sene “İşte Gerçek Kanal İstanbul ihalesi” diyerek duyuran Toker, söz konusu ihalenin “Kanal İstanbul Geçişi” olarak değiştirildiğini ve geçtiğimiz hafta tekrarlanan Halkalı-Ispartakule hattı ihalesinde bu ifadenin olmadığına dikkati çekti.

Kanal İstanbul projesi rafa mı kalktı?

Toker, köşesinde “Kanal İstanbul projesi rafa mı kalktı? Halkalı-Ispartakule demiryolu inşaatı artık ‘Kanal İstanbul geçişi’ olma vasfını taşımıyor mu?” diye sordu.

Toker'in yazısının ilgili bölümü şöyle: 

İhale makamı: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 

İhale tarihi: 31 Mayıs 2022 

İhale usulü: 21/b 

Adı: Burada duralım. Çünkü ihale adı, bir yıl önceki ihalenin adıyla neredeyse aynı: “Halkalı Kapıkule Yeni Demiryolu İnşaatı Kapsamında Halkalı-Ispartakule Demiryolu İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapım İşi” 

Teklif sahibi üçlü ortaklık, geçen yıl aynı kurumun aynı isimle, aynı ihale usulüyle yaptığı ihaleyi 3.1 milyar TL teklifle kazanan üçlüden başkası değil. Dolayısıyla bakanlığın 6 milyar TL'lik işin sözleşmesini, söz konusu üçlü firma ile imzalaması sürpriz olmaz. 

Peki, “aynı ihale nasıl tekrar yapılır” derseniz, biraz karışık. Çünkü ihaleyi gizli yaptıkları için, sunuş biçimlerinden pek bir şey anlaşılmıyor. Normalde ihalesi yapılmış bir yatırım için tekrar ihaleye çıkılması, iki anlama gelir: Ya herhangi bir nedenle ihale iptal edilmiştir. Dava sonucu mahkeme karar vermiştir. İhalenin yenilenmesi gerekir. Ya iş ekonomik nedenlerle tasfiye edilmiştir. Veya “ikmal” denilen tamamlayıcı bir ihale açılması gerekir. 

Soru: Enflasyonun TÜİK rakamlarıyla bile 73.50 arttığı bir ekonomide bu ihalenin dayanağı nedir, iki kat artışın sebebi enflasyon mudur? 

Neden mi bu soru? Çünkü Ulaştırma Bakanlığı, ihaleyi ilk açtığında (Haziran 2021) “Kanal İstanbul Geçişi” ibaresini eklemişti. Geçen hafta tekrarlanan Halkalı-Ispartakule hattı ihalesinde bu ifade yok! Toker, köşesinde  şu soruları gündeme getirdi: 

– Kanal İstanbul projesi rafa mı kalktı? Halkalı-Ispartakule demiryolu inşaatı artık “Kanal İstanbul geçişi” olma vasfını taşımıyor mu? 

– Bu ihaleyi iki kat fiyata neden tekrarladınız? Nasıl aynı firmalar aldı? Masa başında mı planlandı?