Dört Fransız senatör ve eski Avustralya başbakanı Tony Abbott'un geçen Cuma günü başlayarak, Tayvan'ın hava savunma bölgesine toplu Çin hava kuvvetleri saldırılarından dört gün sonra yaptığı geziler, Washington ve müttefikleri tarafından endişeyle karşılandı.

FRANSA’YA ‘DESTEK’ TEŞEKKÜRÜ

Demokratik olarak yönetilen Tayvan ve Tayvan'ı kendi toprakları olarak gören Çin'in artan askeri ve siyasi baskısının ortasında, başta ABD ve müttefikleri olmak üzere diğer demokrasilerden destek istedi.

Cumhurbaşkanlığı ofisinde eski savunma bakanı Alain Richard liderliğindeki Fransız senatörlere konuşan Tsai, Fransa'ya Tayvan Boğazı'ndaki durumla ilgili endişeleri ve uluslararası katılımına verdiği destek için teşekkür etti.

© Fotoğraf / Tayvan Lideri  Tsai Ing-wen

GÖRÜŞMEYE ÇİN UYARISI BAKANLIĞI KIZDIRDI

Fransız senatörler, yabancı yetkililerin ziyaretlerine her zaman kızan Çin'in güçlü itirazlarına rağmen Çarşamba günü Tayvan'a geldi. 

Mart ayında, Paris'teki Çin büyükelçiliği milletvekillerinin Tayvanlı yetkililerle görüşmesine karşı uyarıda bulunarak, Fransız dışişleri bakanlığının Fransız senatörlerinin seyahat ettikleri zaman istedikleri kişiyle görüşmekte özgür olduklarını söylemesine neden oldu.

Reuters