NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi, bugün NATO'nun Brüksel'deki karargahında toplandı. Ukrayna-Rusya gündemiyle, 30 üye ülkenin hükümet ve devlet başkanlarının katılımıyla yapılan toplantıdan sonra ortak bir bildiri yayınlandı. Bildiride öne çıkanlar şöyle:

"Ukrayna Hükümet Başkanı Volodimir Zelenksi ve kendi vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkıyla tam dayanışma içindeyiz. Rusya'nın saldırısı yüzünden öldürülen, yaralanan ve yerinden edilen herkesi ve ailelerini saygıyla anıyoruz. Ukrayna'nın kendi karasularına kadar uzanan, uluslararası kabul görmüş sınırları içinde egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz desteğimizi yeniden ifade teyit ediyoruz.

"NATO SİYASİ VE PRATİK DESTEK SAĞLAMAYA DEVAM EDECEK"

NATO Müttefikleri desteklerini arttırdı ve Ukrayna kendisini savunmaya devam ederken, Ukrayna'ya daha fazla siyasi ve pratik destek vermeye devam edecek. Ayrıca NATO Müttefikleri siber güvenlik ve kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer nitelikteki tehditlere karşı koruma gibi alanlarda da yardım sağlamaya devam edeceklerdir. Müttefikler kapsamlı insani yardım sağlıyor ve milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapıyor. Dışişleri Bakanları, Nisan ayında bir araya geldiklerinde Ukrayna'ya daha fazla destek vermeyi tartışacaklar.

Çin Halk Cumhuriyeti de dahil olmak üzere tüm devletleri, BM Şartı'ndaki egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkeleri de dahil olmak üzere uluslararası düzeni korumaya, Rusya'nın savaş çabalarını desteklemekten kaçınmaya ve Rusya'nın yaptırımları atlatmasına yardımcı olacak herhangi bir eylemden kaçınmaya çağırıyoruz. Çin Halk Cumhuriyeti'nden yetkililerin yaptığı açıklamalardan endişe duyuyoruz ve Çin'i, özellikle Kremlin'in savaş ve NATO hakkındaki yanlış söylemlerini büyütmeye son vermeye ve barışçıl bir çözüm bulmaya çağırıyoruz.

"MÜTTEFİK DOĞU KANADINDAKİ ÜLKELERE DÖRT İLAVE SAVAŞ GRUBU KONUŞLANDIRACAĞIZ"

Rusya'nın eylemlerine karşılık olarak, NATO'nun savunma planını etkinleştirdik, NATO Mukabele Kuvveti'ni konuşlandırdık ve Doğu kanadımıza 40 bin asker yerleştirdik. Ayrıca Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'da dört ek çokuluslu savaş grubu konuşlandırıyoruz.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik nedensiz savaşı, Avrupa kıtasındaki herkese güvenlik ve refah sağlayan değerler ve normlara bir meydan okuma anlamına geliyor. Başkan Putin'in Ukrayna'ya saldırma kararı, Rusya ve Rus halkı için ciddi sonuçları olan stratejik bir hatadır."

STOLTENBERG: UKRAYNA'YA BARIŞ GÜCÜ GÖNDERMEYECEĞİZ

Zirve'nin ardından basın açıklaması yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Stoltenberg barış gücüne ilişkin soruya şöyle cevap verdi:

"Geniş yelpazede birçok konuyu tartıştık. Ukrayna'ya barış gücü gönderilmeyecek. Bu çatışmanın NATO ile Rusya arasında bir savaşa dönüşmemesi konusunda bir sorumluluğumuz var. Müttefiklerin Ukrayna'da karaya asker konuşlandırmayacağız demelerinin nedeni de bu. Çünkü bunu yapmanın tek yolu, Rus birlikleriyle tam bir çatışmaya girmeye hazır olmaktır."