Türkiye Büyük Millet Meclisi'nni (TBMM) tatile girmesinin hemen ardından, Cumhur İttifakı bileşenleri AK Parti ve MHP arasında seçim yasası değişikliği hazırlıkları başlamıştı.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, AK Parti ve MHP arasında uzlaşı sağlanamadı. İki parti kurmaylarının çok sayıda konuda fikir ayrılığı yaşadığı öğrenilirken kesin olarak anlaşılan tek konunun yüzde 7 seçim barajı olduğu ifade edildi.

Dar bölge, daraltılmış bölge, seçim kurullarında yetki paylaşımı ve ittifak içi baraj konularında MHP ile aynı çizgiye gelemeyen AK Parti’nin bu düzenlemeleri rafa kaldırdığı ifade edildi.

İktidar kulislerinden edinilen bilgiye göre, dar bölge ve daraltılmış bölge konusunda ise asıl itiraz MHP’den geldi. Buna göre, her seçim çevresinin bir milletvekili ile temsilini esas alan dar bölgede ve 3 ile 4 milletvekilinin bir seçim çevresini oluşturduğu daraltılmış bölgede milletvekili sayısının düşeceği hesaplamalarını yapan MHP, ittifak ortağı AK Parti’ye bu fikre sıcak bakmadıklarını iletti.

AK Parti ise özellikle daraltılmış bölge tanımında değişiklik yapılarak milletvekili sayısının 3 ve 4 yerine 6 veya 7 olmasını önerdi. MHP, bu durumda fazla oy alan partinin tüm milletvekillerini alacağını ve Meclis’in iki partili sisteme döneceğini gerekçe göstererek öneriyi kesin olarak reddetti.

YETKİLER AYNI KALACAK

Bir diğer anlaşma sağlanamayan değişiklik önerisi, seçim kurullarının yapısına yönelik oldu. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) yetkilerinin artırılması, Yargıtay’ın görev alanındaki üyelik sicillerinin ve teşkilatlanmanın YSK’ye devredilmesi ile il ve ilçe seçim kurulu başkanlarının YSK tarafından atanmasına yönelik değişiklikler de rafa kaldırıldı. Bu konuda AK Parti’nin çekincelerinin bulunduğu, değişiklikleri “kamuoyuna anlatamama” düşüncesinin bu durumda etkili olduğu kaydedildi.

DEĞİŞİKLİK KURTARMAZ

AK Parti ve MHP arasında gerçekleştirilen seçim sistemi görüşmelerinin Cumhur İttifakı’nın bir dönem daha ülkeyi yönetmesi için yapıldığını ifade eden CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “İktidarı artık hiçbir değişiklik kurtaramaz” dedi.

Seçim sistemleri ile uğraşan iktidarların kaybetmeye mahkum olduğunu dile getiren Erkek, “Seçim barajı tamamen kaldırılacak olsaydı o zaman bu düzenlemelerin demokratikleşme adına yapıldığı kabul edilebilirdi fakat ortada böyle bir durum yok. Artık bu iktidardan demokratikleşme beklemek hayal olur. Dertleri bir seçim daha kazanmak. Vatandaşların sorunlarını çözmek gibi bir dertleri yok. Ancak kendi aralarında anlaşamadıkları duyumlarını biz de alıyoruz” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK TÜRKİYE İTTİFAKI

Saray İttifakı'nın yapacağı tüm değişikliklerin var olan sorunların üstünü örtme amacı taşıdığını kaydeden Erkek, “Ne yaparlarsa yapsınlar büyük Türkiye ittifakı, ilk seçimde bu düzene son verecek. Bu tabloyu değiştirecek olan biziz” dedi.