Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan ziyaretleri öncesi basın toplantısında konuştu. Bölgesel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Bosna Hersek ziyaretinin ana gündeminin 'ülkede devam eden siyasi krize çözüm' çabaları olacağını söyledi.

Burada yaptığı açıklamalarda, Yunanistan ile son dönemde artan gerginliğe ilişkin konuşan Erdoğan, "Yunanistan kendine çeki düzen verme durumuna geçti. Bundan sonraki süreçte de Yunanistan Türkiye ile nasıl bir ilişki içerisinde olacağını çok daha düşünerek verecektir. Aksi takdirde bir gece ansızın gidebiliriz" dedi.

Rusya’dan doğalgaz arzının azalmasıyla Avrupa'da yaşanan enerji krizine ilişkin değerlendirmeleri de sorulan Erdoğan, "Avrupa ektiğini biçiyor" yorumunu yaptı.

'BALKANLARIN İSTİKRARINI DESTEKLEYEN POLİTİKA İZLİYORUZ'

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Ülkemizin dengeli tutumunun bu coğrafyadaki tüm halklar tarafından takdirle karşılandığına şahit oluyoruz. Ziyaretimin ana gündemini Bosna Hersek'te 1 yılı aşkın süren siyasi krize çözüm çabaları oluşturacaktır. Bosna Hersek'in toprak bütünlüğüne olan desteğimizi vurgulayacağım. Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ikili ilişkilerimizi gözden geçireceğiz. Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in kabrini ziyaret edeceğiz. İkinci durağımız olan Belgrad'a geçeceğiz. Sırbistan'la karşılıklı olarak mevcut işbirliğimizi her alanda geliştirme iradesine sahibiz. İkili ilişkilerimizi Sayın Vucic ile tüm boyutlarıyla ele alacağız. Ardından Zagreb'e geçeceğiz. Hırvat muhataplarımızla Bosna Hersek başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında fikir teatisinde bulunacağım.

Balkanların istikrarını destekleyen politika izliyoruz. Hırvatistan son yıllarda firmalarımızın ilgisinin arttığı ülkeler arasında yer alıyor. Ziyaretim vesilesiyle cami ve İslam kültür merkezinin açılışını da yapacağız. Balkan turunun hayırlı olmasını Rabbim'den niyaz ediyorum.

YUNANİSTAN İLE YAŞANAN S-300 GERGİNLİĞİ

Savunma bakanlığımız gerek NATO genel sekreteriyle gerek diğer temsilcileriyle bu görüşmeleri sürdürüyor. Bu kilit atma olayı noktasında hassasiyetimiz devam ediyor. Yunanistan bunun farkında. Onlar da kendilerine çeki düzen verme yoluna girmiş vaziyetteler. Son hafta içinde yaptığımız konuşmalarda oraya yönelik açıklamalarım sizlere de yansımıştır. Bundan sonraki süreçte de Yunanistan Türkiye ile nasıl bir ilişki içerisinde olacağını çok daha düşünerek verecektir. Aksi takdirde bir gece ansızın gidebiliriz.

'DOĞALGAZ KONUSUNDA BİR SIKINTIMIZ YOK'

Avrupa ektiğini biçiyor. Sayın Putin'e karşı Avrupa'nın tutumu, yaptırım uygulamaları ister istemez Putin'i onlara karşı 'siz böyle yapıyorsanız ben de böyle yaparım' noktasına getirmiştir. Avrupa bu kışı hakikaten ciddi sıkıntılarla geçirecektir diye düşünüyorum, bizim böyle bir sıkıntımız yok."