Cumhur İttifakı’nda “adaylık” krizi çıktı! MHP lideri Bahçeli, cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili yaptığı açıklamayla krizin fitilini ateşledi.  Erdoğan’ın adaylığı ile ilgili tartışmalar devam ederken, Bahçeli’nin “En az üç dönem seçilebilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemenin yapılmasına var gücümüzle çalışır, bunu da başarırız” açıklaması, tartışmaya farklı bir boyut kazandırdı. Bahçeli’nin açıklamaları üzerine başta TBMM Başkanı Şentop olmak üzere iktidarın önde gelen isimleri Erdoğan’ın tekrar aday olmasında hukuken bir engel olmadığını savundu. Bu tartışmayla birlikte Cumhur İttifakı’nda bir adaylık krizinin olduğu gün yüzüne çıktı.

BAHÇELİ, YASAL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ OLDUĞUNU İMA ETTİ

Cumhur İttifakı’nda bu sefer de ikinci dönem adaylık krizi yaşanıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Erdoğan’ın 2023’teki seçimlerde aday olamayacağı tartışmalarıyla ilgili, “En az üç dönem seçilebilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemenin yapılmasına var gücümüzle çalışır, bunu da başarırız” açıklamasında bulunması ittifaktaki krizi de gözler önüne serdi. Bahçeli, bu açıklamasıyla bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu ima ederken, AK Parti kanadından peş peşe gelen açıklamalar ise herhangi bir engelin olmadığı şeklinde.

ŞENTOP VE UÇUM: HUKUKEN BİR ENGEL YOK

Bahçeli’nin açıklamasından kısa bir süre sonra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Bu konu nettir, 101’inci madde yürürlüğe girdiği 2018’in Nisan ayından itibaren yeni bir hüküm içerir. Yeni sistemde cumhurbaşkanına iki kez seçilme hakkı tanınmıştır. 101’inci madde bütünüyle değişmiş, yeni bir hüküm gelmiştir” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum ise, “Hukuken bir engel yok. 16 Nisan 2017’den sonra Sayın Cumhurbaşkanı 1 dönem görev yaptı. Dolayısıyla 2023 seçimlerinde aday olursa bu ikinci dönemi olacaktır” diyerek, yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olmadığına işaret etti.

BAHÇELİ’NİN AÇIKLAMASI ERDOĞAN’A MESAJ

Bahçeli’nin açıklamasıyla birlikte İktidar kanadı bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığının altını çizerken, Bahçeli’nin neden böyle bir açıklama yaptığı ise merak konusu. Siyaset bilimciler, Bahçeli’nin bu açıklamayla Erdoğan’a “Adaylık konusunda bana muhtaçsın” mesajı gönderdiğine işaret ediyor. Şentop başta olmak üzere Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum ve AK Parti grup başkan vekillerinin kısa aralıklarla yaptığı açıklamaların ise Bahçeli’nin mesajına karşı olduğu ifade ediliyor. (Milli Gazete)