Damacana suda tavan fiyatı açıklaması, hayatımızın devamı için şart olan bu üründe yeni bir tartışmaya neden oldu. İstanbul Sucular ve Meşrubatçılar Esnaf Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya, suyun temel besin maddesi olduğu hatırlattı ve 9.5 liralık tavan fiyatı belirlediklerini açıkladı. Bu açıklamaya tepki üreticilerden geldi. Artan maliyetleri hatırlatan firmalar fiyatın makul olmadığını söyledi. 

 

TÜKETİCİ İÇİN İYİ HABER Mİ?

İlk bakışta açıklama, her gün evine damacana su taşımak zorunda kalan tüketici için iyi bir haber gibi görünüyor. İşte tam bu noktada uzmanların kafası karışık. Nedeni ise damacana suyun güvenliği! Geçmişte su damacanalarının temizliği üzerinde yaşanan tartışmaları hatırlatan gıda güvenliği uzmanları, üreticinin, artan maliyetlerle tavan fiyatını uyuşturmak için güvenlikten vazgeçmesinden korkuyor.

 

DOĞAL KAYNAK SULARI NE KADAR DOĞAL

Su firmaları genelde üretim tesislerini kaynağa yakın noktalara kurar ve otomatik dolum makinelerinde damacanalar doldurulur. Ama kaynaktan tesise su mutlaka bir isale hattıyla taşınır. Çıkış noktasında ve taşıma sırasında suya çeşitli mikro organizmalar karışır. İşte burada mor ışık olarak bilinen UV temizleme sistemi devreye girer ve üretici suyun içinde ne var ne yoksa yok eder. Faydalı mikrorganizmalar da dahil! Yani artık su doğal kaynak suyu olmaktan tamamen çıkar. Artık o su, kanunun tanımına göre "içilebilir" sudur ama üretici o suyu doğal kaynak suyu olarak satmaya devam eder.

 

DENETİM NE KADAR YAPILABİLİYOR?

Gıda güvenliği, Sağlık Bakanlığı'nın denetim alanına giriyor. Gıda güvenliği mevzuatımız aslında AB ile uyumlu, kanun çağdaş seviyeleri emrediyor ama denetim yapılabiliyor mu? Uzmanlar bu soruya net bir şekilde "hayır" cevabını veriyor. Piyasayı izleyenlere göre firmalara denetimciler yılda 1 kez ya uğruyor ya da uğramıyor. 

 

DOĞAL KAYNAK SUYU ETİKETİ KULLANAMAZLAR

Hangi damacana su firmasına giderseniz gidin üzerinde kocaman yazılarla "doğal kaynak suyu" ibaresini göreceksiniz. Aslında çoğu işlemden geçirilmiş içme suyu. Fiyatlamaları yapan firmalar bunu hep gözardı ediyor.

 

TAVAN FİYATI GÜVENLİĞİMİZİ TEHLİKEYE ATAR MI?

Sudaki fiyat tartışmasının üreticinin gıda güvenliğinden vazgeçmesine neden olmasından korkan gıda güvenliği uzmanı Nurten Sırma, piyasadaki tavan fiyat uygulaması sonrası fiyat denetimleri ile beraber su hijyen ve kalite denetimlerinin de yapılması gerektiğini ve su işletmelerinin daha sık  denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Etkin denetimlerle, uygunsuz suları tüketiciye sunan fırsatçılara göz açtırılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Plastik damacanaların kullanım sürelerinin 5 yıl olduğunu hatırlatan Sırma, fiyatların düşürülmesinin firmaların kötü durumdaki damacanaları bile atmayıp kullanmaya devam edilebileceği konusunu vurguladı. Denetimci sayısının yetersiz olduğunu belirten, Nurten Sırma, suyun hijyen ve sağlık kriterlerinin yerine getirilmesi konusunda endişeli olduğunu açıkladı.

 

PolemikHaber