Afyonkarahisar'da 2014'te Ataköy, Erenler, Akçin, Bayatçık, İsmailköy, Küçükçobanlı, Çakırköy, Sadıkbey, Demirçevre ve Kışlacık köyleri alınan kararla mahalle statüsüne geçirildi. Ancak bu 10 yerleşim yerinden biri olan Küçükçobanlı sakinleri, konuyu yargıya taşıyarak yerlerinin köy olarak kalmasını istedi.

YARGI YÜRÜTMEYİ DURDURDU

Vatandaşların başvurusu üzerine Danıştay, Aralık 2018'de köylerin mahalleye dönüştürme işlemine, “hukuka, kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun olmadığı” gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak İçişleri Bakanlığı, 31 mart yerel seçimleri öncesi yargı kararını bekletti. Böylece bölge sakinleri seçime mahalle statüsünde girdi.

'OYLAR SONUCU ETKİLEDİ'

İlgili konuyu İYİ Parti Afyonkarahisar İl Başkanlığı'nda haftalık basın toplantısında konuşan İl Başkanı Muhammed Mısırlıoğlu getirdi. Mısırlıoğlu, mahalle statüsüne geçirilen ancak yargı tarafından 'yürütme durdurularak' yeniden köy vasfı kazanan yerleşim yerlerinin, seçimlerde oy kullandığını ve bu oyların sonucu etkileyecek düzeyde olduğunu açıkladı.


© İYİ Parti | Afyonkarahisar İl Başkanı Muhammed Mısırlıoğlu

Karara göre yerleşim yerlerinin köy statüsünde kalması gerektiğini kaydeden Mısırlıoğlu, "İçişleri Bakanlığı yargı kararını bekletti ve engelledi. Eğer bu köyler oy kullanmasaydı bizim adayımız seçimin galibi olacaktı" diye konuştu.

'HALKA HİZMETE TALİBİZ'

Öte yandan 2019'daki seçimlerde Afyonkarahisar'dan İYİ Parti'nin Belediye Başkan Adayı olan Mahmut Koçak, amaçlarının siyasi bir polemik yaratmak olmadığını ifade ederek şunları söyledi:

"Ortada hukuki bir durum var. Hukuk ne diyorsa uygulanması gerekir. Uygulanmamasına da bütün partilerin tepki göstermesi gerekir. 1946 yılında yapılan açık oy gizli tasnif yanlışı hâlâ konuşuluyor ama diğer yandan aynı türde yanlışlar yapılıyor. İl başkanlığımızda bulunan hukuk birimimiz harekete geçecektir. Halka hizmete talibiz."


© İYİ Parti TBMM | Mahmut Koçak, 31 Mart 2019'da Afyonkarahisar'dan Belediye Başkan Adayı olmuştu

SEÇİMLERDE NE OLMUŞTU?

31 Mart 2019 tarihinde yapılan Afyonkarahisar Belediye Seçimleri’nde yarışan adaylardan AK Parti Adayı Mehmet Zeybek yüzde 42,96 oranla 54 bin 712 kişinin oyunu almış ve belediye başkanı seçilmişti. Zeybek’in en yakın rakibi İYİ Parti Adayı Mahmut Koçak ise yüzde 39,70 oranla 50 bin 562 seçmenin tercihi olmuştu.