Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Habertürk kanalında Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtladı. Davutoğlu, ‘Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı adayını açıklama tarihiyle ilgili bir soruya, “Yılbaşından önce aday zikretmeyiz” yanıtını verdi.

Ahmet Davutoğlu, başbakanlığı döneminde gündeme getirdiği “Siyasi Ahlak Yasası” ile ilgili de konuştu. Davutoğlu, başbakanlığı döneminde, Siyasi Ahlak Yasası’nın çıkmış olması durumunda Türkiye’ye vize muafiyeti verileceğini söyledi. Siyasi Ahlak Yasasını, nisan ayı ortalarında meclise gönderdiğini belirten Davutoğlu, “Meclise bu yasayı gönderdik. Aynı günlerde Angela Merkel Türkiye’ye geldi. Onunla da görüşmeler gerçekleştirirken, Siyasi Ahlak Yasası’nın çıkması durumunda terörle mücadele gibi konuları zamana yaymaya karar vermiştik” diye konuştu.

'SİYASİ AHLAK YASASI ÇIKARSA MUAFİYET VERİRİZ DEDİLER'

Bu yasanın iki sebeple engellendiğini iddia eden Davutoğlu, şunları söyledi:

“İlk olarak benim Başbakan olarak yolsuzluklarla mücadelemi engellemek için. İkinci olarak ise Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yoğun ilişkilere girmesini engellemek için. 12 Eylülde de bu yapıldı daha sonraki dönemlerde de. Avrupa’da serbest dolaşımı, batılılar kadar Türkiye’dekiler de engelliyor. Ayrıldığım gün komisyon başkanıyla konuştum. Ben ayrılıyorum ama Türkiye’ye vize muafiyeti vereceksiniz dedim. Onlar da Siyasi Ahlak Yasası çıksın, biz muafiyet veririz dedi.

'ERDOĞAN OTORİTER ZİHNİYETE TESLİM OLDU'

Siyasi Ahlak Yasasını engellemek, Türkiye’nin Avrupa ile entegrasyonunu engellemek için yapıldı. Çünkü otoriter zihniyettekiler, Erdoğan da o zihniyete teslim oldu. Biz, Avrupa ile Asya arasında çok boyutlu dış politikada bir denge kurup, Türkiye’yi Avrupa içinde bir yere oturuyorduk.”

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, başbakanlık döneminde Siyasi Ahlak Yasası’nın çıkması için meclise önerge göndermiş, fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmemişti.