Ankara’da yürütülen ve yakın zaman önce gündeme gelen ‘Demir yumruk’ operasyonu, demir çelik sektöründe oynan bir dizi oyunu gündeme getirdi. Erol Evcil, Melih Karabacak ile Hüseyin Eryılmaz’ın başında bulunduğu üç ayrı gruba yönelik yürütülen soruşturmada, üç isimle birlikte çok sayıda kişi de tutuklandı. Kamunun 25 milyar lira zarara uğratıldığı vurgunda, öne çıkan en dikkat çeken yöntem ise, şirketlerin içlerinin boşaltılması ve kullanılan milyarlarca liralık naylon fatura oldu.

FABRİKAYA GİRMESİNE İZİN VERMEDİ

Bezer bir yöntemin, DÇT Demir Çelik AŞ’de de yaşandığı ortaya çıktı. Anılan şirketin yüzde 51 hissesi Mustafa Demirci’ye, yüzde 49 hisse ise kardeşi Adnan Demirci’ye aitti. Adnan Demirci, kardeşi Mustafa Demirci tarafından, sahibi olduğu şirkete girmesine izin vermeyerek eli silahlı kişileri fabrikaya soktuğu gerekçesi ile savcılıklara çok sayıda suç duyurusunda bulunmuştu. Aralarında polislerin de olduğu birçok kişi ceza almıştı.


Mustafa Demirci

YENİ ADRESİ TAVUK KÜMESİ OLDU!

Süreç devam ederken dev şirket de adım adım iflası sürüklendi. Dev şirketin merkez adresi ise, Arnavutköy Bolluca’da bulunan bir tavuk kümesine taşınmıştı. İstanbul 2. Asliye Tic. Mahkemesi 24 Aralık 2020’de şirketin iflasına karar verdi. İflas kararı ile birlikte, başta kamu olmak üzere çok sayıda kişi ve kurum da alacağını tahsil edemedi. İflas kararından birkaç gün sonra ise, Mustafa Demirci, sahibi olduğu hisseyi Samet Can Çetin isimli bir kişiye devretti. Söz konusu devrin de muvazaalı olduğu belirtiliyor.

8 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yürüttüğü soruşturma sonrası, şirketin yönetimine Mustafa Demirci ile getirildiği öne sürülen Hasan Tahsin Kurt hakkında ‘hileli iflas’ suçlaması ile dava açtı. İşsiz olduğu öğrenilen Kurt’un bir dönem şirket yetkilisi olarak görev aldığı kaydedilen iddianamede, hazırlanan bilirkişi raporunun da hileli iflas suçunu işlediği kaydedildi. 3 yıldan 8 yıla kadar hapsi istenen Kurt’un yargılaması İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. Bu arada, hakkında hileli iflas davası açılan Kurt, bir dönem Osmanlı Partisi Arnavutköy İlçe Başkanı olarak atanmıştı.

9 KİŞİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Hasan Tahsin Kurt hakkında ağır ceza mahkemesinde açılan davanın yanı sıra 9 kişi hakkında savcılık soruşturması ise sürüyor. Söz konusu kişiler arasında, bir dönem, tasfiye halindeki DÇT Demir Çelik’in yüzde 51 hissedarı olan Mustafa Demirci, kayyumlar Faruk Yılmaz ile İrfan Demirci’nin yanı sıra Mustafa Demirci’nin kayınbiraderi Mustafa Yıldırım Gençoğlu, Hasan Tahsin Kurt, yine bir dönem şirketin yönetiminde bulunan inşaat işçisi Ferzende Önsever, Fatih Balkaya, Azat Çiçek ve Samet Can Çetin de yer aldı.


Hasan Tahsin Kurt

ORTAK HESAPTAN ŞAHSİ HESABA

Savcılık başvurusunda, 18 Mart 2018 ile 30 Ekim 2018 arası dönemde ayrı ayrı görev yapan kayyumlar Faruk Yılmaz ile İrfan Demirci, şirketin içinin boşaltılmasına yardımcı olmakla suçlandı. Savcılık başvurusunda, söz konusu kayyumların görev yaptığı dönemde, kamuya olan vergi ve SGK ödemelerini yapmadıkları bilgisine yer verilerek “Bu süreçte DÇT Demir Çelik’in hesabından Mustafa Demirci’nin şahsi hesabına 1 milyon 506 bin dolar aktarıldı” denildi. Başvuruda söz konusu tutarın, tek bir bankaya ait veriler olduğu, diğer bankalara ilişkin dökümlerin de talep edilmesi istendi.

15 MİLYONLUK NAYLON FATURA

Savcılık başvurusunda ayrıca, şüpheli Mustafa Demirci’nin, ortağı olduğu DÇT Demir Çelik’teki makine ve ekipmanları, tek başına sahibi olduğu DTEL Demircioğlu Tel San. AŞ’ye aktardığı kaydedildi. Şüphelilerin, DÇT Demir Çelik’in içinin, Mustafa Demirci lehine boşaltılmasına yol açtıkları iddia edilen dilekçede, bu süreçte çok sayıda naylon faturanın da düzenlendiği kaydedildi. DÇT Demir Çelik’e 15 milyon liralık 100 adet faturanın düzenletildiği kaydedilen dilekçede “Mustafa Demirci, yarı ortağı olduğu bir şirkete kestiği bu faturalar karşılığında, ortağı olduğu şirkete ne vermiş belli değil. Söz konusu faturalar, hileli iflasın ve şirketin içinin nasıl boşaltıldığının kanıtı” denildi. 

SEVGİLİSİNİN İNŞAATINA 1 MİLYON DOLAR

Savcılık dilekçesinde, hileli iflas ve naylon fatura’ iddialarını yanı sıra ilginç bir bilgiye de yer verildi. Dilekçede, Mustafa Demirci’nin, yanında çalışan sevgilisi Arzu C.’nin, Beykoz Kavacık’ta iki kardeşi ile inşa ettiği residence projesi için de 1 milyon 36 bin 233 dolar aktardığı kaydedildi. Dilekçede, söz konusu paraların iki kardeşe ait DÇT Demir Çelik üzerinden ödendiği kaydedildi. 


Arzu C.

‘VERGİ KAÇAĞI’ SUÇLAMASI

Öte yandan, Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen kritik bir soruşturma daha bulunuyor. 2022/30422 sayı numarası üzerinden yürütülen soruşturma, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının hazırladığı rapor üzerine başlatıldı. Anılan raporda, tasfiye halindeki DÇT Demir Çelik’in eski ortağı Mustafa Demirci’nin, düzenlediği milyonlarca liralık naylon fatura ile kamuyu zarara uğrattığı kaydedildi. Savcılığa sunulan raporda, Demirci’nin sahte fatura düzenlediği gibi piyasadan da bu neviden faturaları aldığı kaydedildi. Bilindiği gibi, ‘Demir Yumruk’ operasyonunda birçok kişi sahte faturalar nedeni ile tutuklanmıştı.