2018'de çıkarılan İmar Barışı uygulamasıyla, 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar imar barışı kapsamına alınmıştı. 

Aftan yaklaşık 50 milyar liralık gelir elde edilmişti. 600 bin başvuru ile de İzmir’in Türkiye genelinde ilk sıraya yükselmişti.

İZMİR BİRİNCİ BUCA İZMİR'DE İKİNCİ!

İzmir’de İmar Barışı'ndan faydalanan projelerin toplam değeri 700 milyon lirayı aşmıştı.

İzmir’de yüzde 18.6 oranla en çok Bornova ilçesinde müracaat yapılırken, Bornova’yı yüzde 12.5 ile Buca takip etmişti...

DEPREM BİLİMCİLER İSYAN ETMİŞTİ

Deprem bilimciler başta olmak bilim insanları İmar Barışı'na "Olası bir depremde bu binalar yıkılır" diye itirazda bulunmuştu.

AHMET ERCAN 'CANIMIZLA ÖDERİZ' DEMİŞTİ

Prof. Dr. Ahmet Ercan da o dönem yaptığı açıklamada "Örneğin İstanbul'un yüzde 70'i kaçak durumda. Kaçak yapıyla dolu. Kaçak binaların imar barışına sokulması depremde beklenen ölüm sayısını ikiye üçe katlayabilir.  Kaçak şehre, imar barışı olmasın. Devletin para kazanmak için yaptığı şeyin faturası ağır olur. Canımızla öderiz." demişti.

TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu ise o dönem yaptığı eleştiride "Türkiye'deki yapı stokunun yüzde 70'i kaçak ya da kurallara aykırı bir şekilde yapılmış. Afet politikaları yeniden gözden geçirilmeli." diye konuşmuştu.