İşte Middle East Eye’da yayınlanan analizden satır başları… 

10 yıllık bölgesel rekabet ve Türk hükümetini devirme suçlamalarının ardından, Abu Dabi'nin Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed al Nahyanbugün Ankara'yı ziyaret edecek.

‘DIŞ POLİTİKADA DUYGULARA YER YOK’ MESAJI

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri, Libya, Mısır ve Afrika Boynuzu gibi yerlerde yaşanan bir dizi siyasi ve vekalet anlaşmazlığının ardından geçtiğimiz yıl ani bir şekilde ilişkilerini canlandırmaya başladı. 

Hükümet protokolü nedeniyle anonim olarak konuşan Türk yetkililer, Middle East Eye'a BAE'nin bu yılın başlarında kapalı kapılar ardında bir yakınlaşma için isteklilik beyanının süreci başlattığını söyledi. Bir Türk yetkili, "Dış politikada duygulara yer yok. Çatışmalara dayalı bir dış politikanın kimseye fayda sağlamayacağının herkes farkındadır” dedi.

Türk yetkililer, Birleşik Arap Emirlikleri'nin en güçlü figürü Muhammed bin Zayed ile daha iyi ilişkiler kurmak için Türkiye'nin hiçbir pozisyonundan ayrılmadığı çizgisini tekrarlamaya hevesliler. İkinci yetkili, "Hala Libya'dayız, hala Afrika Boynuzu'ndayız ve hala yaptığımızı yapıyoruz" dedi. 

Yetkililer, Trablus hükümetini devirmek amacıyla Wagner Rus paralı askerlerini finanse ettikleri iddia edilen Libya'da olduğu gibi BAE'yi Türkiye ile çatışmaya sokan bazı BAE hamlelerinin geri teptiğine ve ABD'yi kızdırdığına inanıyorlar. İkinci yetkili, “Önceki stratejileri çok daha maliyetliydi. Şimdi ABD'deki Joe Biden yönetimi ile İran'ı dengelemek için müttefiklere ihtiyaçları var" diye ekledi. 

‘TÜRKİYE UZLAŞMAYA AÇIK’

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) düşünce kuruluşunda Körfez uzmanı olan Cinzia Bianco, BAE'nin Biden yönetiminin net girdileri ve kesinti ihtiyacı gibi iç faktörler nedeniyle politika değişiklikleri yapmak zorunda kaldığı konusunda hemfikir. Covid sonrası toparlanmaya odaklanmak için maliyetli ve etkisiz agresif dış politika.

Bianco, Middle East Eye’a verdiği demeçte, "Ancak, Türkiye karşısında açık bir fırsat algısı da var. Ankara bölgesel politikalarını değiştirmemiş olsa da, Türk hükümetinin artık uzlaşmaya çok daha açık olduğu algısı var” dedi.

‘100 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM’ İDDİASI

Muhammed bin Zayed'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tutumunu yumuşatmak için kullandığı bildirilen bir teşvik, Türkiye'ye büyük yatırım vaadi oldu. Güvenilir bir kaynak verdiği demeçte, veliaht prensin bu yılın başlarında Erdoğan'a 100 milyar dolar kadar yatırım yapmaya hazır olduğunu söylediğini söyledi. Bazıları ise rakamın en az 10 milyar dolar olduğunu söyledi. Her ikisi de Türkiye'nin zayıflayan ekonomisini güçlendirecek büyük rakamlar.

BAE’ninyatırımları, Türkiye'nin 2023’te gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde hükümeti baltalayan bir para krizi yaşadığı bir dönemde geldi. Ekim ayında yapılan bir ankete göre Erdoğan'ın popülaritesi yüzde 38'e düştü.


Abu Dabi'nin Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ile Erdoğan görüşmesi (2012)

ERDOĞAN UMUTLU

Ağırlıklı olarak Erdoğan'ın faiz karşıtı görüşlerinden kaynaklandığına inanılan çöküşte dolar, Ocak ayının başından bu yana Türk lirası karşısında yaklaşık yüzde 55 değer kazandı. Erdoğan'ın bu ayın başlarında bir Türk siyasetçiyle yaptığı özel görüşmede, olası büyük BAE yatırımlarından ekonomiyi istikrara kavuşturmasına yardımcı olacak bir şey olarak bahsettiği bildirildi.

Türk yetkililer, BAE'nin yatırım yapacak yeni ülkeler araması ve Türkiye'nin kazançlı bir pazar olması nedeniyle yatırımın her iki taraf için de kazan-kazan olacağını söylüyor. İkinci Türk yetkili, "Bölgede gerilimi azaltmak için bazı kademeli BAE adımları olacak ve ufka bakıldığında, bu büyük yatırımlar bir yıl içinde değil, birkaç yıl içinde gelecek, bu da ikili ilişkileri güçlendirecek" dedi. 

Ancak Kasım ayında Türk lirasının sürekli değer kaybetmesi, olası BAE yatırımlarını karmaşık hale getiriyor. Abu Dabi merkezli bir kaynak, dalgalanmaların yatırımcıları rahatsız ettiğini, çünkü satın almayı veya yatırım yapmayı planladıkları her şeyin sürekli olarak ucuzladığını söyledi. (Middle East Eye)