İktidarın teşvik ve yönlendirmeleri ile öğrenci yurtlarından kadın sığınma evlerine, hastanelerden cezaevlerine kadar hemen her alanda etkisini artıran Diyanet İşleri Başkanlığı, eğitim müfredatına "ayar" talebinde bulundu. İl Müftüleri İstişare Toplantısı Sonuç Bildirgesi’nden, “MEB’e müfredat uyarısı” çıktı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 41’inci İl Müftüleri İstişare Toplantısı’nın ardından hazırlanan Sonuç Bildirgesi’ni açıkladı. Bildirge, MEB’e müfredat çağrısı itibarıyla AKP milletvekillerinin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e yaptığı, “Müfredata ahlak dersi konulsun” önerisini akıllara getirdi.

MÜFREDAT ÇAĞRISI

BirGün'ün haberine göre; Diyanet’in, “Kamuoyu ile paylaşılmasında fayda gördüğü” bildirge 13 maddeden oluştu. Bildirgenin en dikkati çeken maddesi ise eğitim müfredatına yönelik çağrıda bulunulan madde oldu. Maddede, insanların kendisi ve çevresiyle yaşadığı sorunların, “Bilgi ahlakı ile eğitimin” önemini belirginleştirdiği savunularak, “Eğitim kurumlarının ve eğitimli insanların sorumlulukları her geçen gün artmaktadır. Bu sebeple güncel ihtiyaçların giderilmesi ve çağın meselelerinin çözümü noktasında eğitim kurumlarımızın daha fazla inisiyatif alması, hayatın gerçeklikleri ve toplumun pratikleriyle uyumlu bir müfredat geliştirmesi gerekmektedir” denildi. Bildirgede, bilgi ve bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin, bilginin doğruluğu ile güvenliği konusunda kaotik bir ortam oluşturduğu kaydedildi. Bu değerlendirmeden hareketle Diyanet, MEB ile birlikte tüm kamu kurumlarına da “Zamanın gerisinde kalmamak adına hızlı ve planlı hareket edilmesi” önerisinde bulundu.

4-6 YAŞ KURAN KURSLARI

Çocuk tacizleri ile gündeme gelen ve pedagogların, “Çocuklar için uygun değil” diyerek eleştirdiği 4-6 Yaş Kuran kurslarına yönelik değerlendirmeler de bildirgede yer aldı. Kursların, “Çocukların sevgi, saygı, dürüstlük ve paylaşma gibi ahlaki erdemler ile vatan, millet, bayram bilinci gibi insani değerleri özümsemelerinde etkin bir işlevi” olduğu öne sürüldü. Yurttaşların 4-6 Yaş Grubu Kuran Kursları’na büyük teveccüh gösterdiği savunularak, “Vatandaşlarımızın bu konudaki taleplerini karşılayabilmek için gerekli fiziki imkanların ve personel desteğinin sağlanması büyük önem arz etmektedir” ifadesi kullanıldı.

Daha önce de protokollerle okullarda etkinlikler düzenleyen Ensar Vakfı, benzer bir şeye imza atmıştı. Vakıf, kendi yayınevinden çıkan “40 Derste Peygamberimizin Hayatı” kitabının derslerde işlenmesi için öğretmenlere tavsiyede bulunmuştu.Diyanet'ten müfredata ‘ayar’ çağrısı